Truiense kunstenaar ontwerpt kaartenhuisje van 60.000 kilo

Print
Sint-Truiden -

De Truiense kunstenaar Tom Herck (30) is bezig met een - letterlijk - groot kunstproject voor Sint-Truiden. Het gaat om een 10 meter hoog kaartenhuis van beton. In plaats van de gebruikelijke boeren, koninginnen en koningen, zet hij westerse politieke en religieuze leiders op de kaarten. Kunst met een kritische touch waarmee hij voorbijgangers wil doen nadenken.

Tom Herck bouwde eerder de vroegere Quick al om tot een kerk met glasramen van graffiti en street art. Wat de autodidactische artiest – “op de kunstschool was ik net iets te veel bezig met meisjes en feesten” - nu aan het maken is, gaat nog een stap verder: een eigen constructie. En geen gewone: een kaartenhuis van beton, tien meter hoog en zes meter breed, letterlijk zo groot als een huis. Totaalgewicht: 60.000 kilo.

De kunstenaar vond in VB Beton in Borgloon een partner. Zij geven de kaarten hun basisvorm in grote betonnen platen. Normaal gezien maakt het bedrijf zulke platen niet: ze maken sleufsilo’s en keerwanden. Maar omdat het om een kunstenaar én project ging in eigen streek, heeft het bedrijf een extra inspanning geleverd om dit project te kunnen realiseren.

‘Het Verval’ bestaat uit negen betonplaten van 4,60 meter op 3,20 meter die op en naast elkaar worden gestapeld. Elke plaat afzonderlijk weegt 7.000 kilo. De traditionele afbeeldingen op de kaarten worden vervangen door een selectie van historische figuren, wereldleiders en dictators: Napoleon, Stalin, Queen Victoria, Julius Caesar, Karel De Grote, Ramses II… Ook een figuur van Christus zal er bij zijn.

Waar en wanneer het precies komt te staan in Sint-Truiden, is nog niet helemaal uitgeklaard.

Waarom Tom Herck precies voor deze figuren kiest, Leest u vandaag in het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio