Gevaarlijke escalatie

Print
Gevaarlijke escalatie

Foto: HBVL

Hoewel Defensie bij hoog en bij laag ontkent dat ons land een vijftigtal Special Forces naar Burundi heeft gestuurd, mag een mens hopen dat het waar is.

De tegenstellingen tussen de vreedzame oppositie en de corrupte kliek machthebbers in Bujumbura dreigt op een gevaarlijke manier te escaleren. En hierbij zou het wel eens ‘heet’ kunnen worden voor het duizendtal Belgen dat nog in Burundi resideert. Of zijn we al vergeten dat de volkerenmoord in buurland Rwanda twintig jaar geleden meer dan tien Belgen het leven heeft gekost?

Zoals bekend profiteert de huidige president Pierre Nkurunziza van een dubbelzinnige passage in de Burundese grondwet die stelt dat een president slechts twee keer door het volk verkozen kan worden. Bij de aanvang van zijn eerste mandaat in 2005 is Nkurunziza door het parlement aangeduid en was zijn verkiezing niet het gevolg van een direct verkiezingsproces. Terecht eisen oppositie en de jonge demonstranten dat Nkurunziza plaats ruimt voor nieuwe kandidaten - vooral omdat de huidige president weinig of niets heeft gedaan om de hemeltergende tegenstellingen in zijn land te overbruggen.

Burundi is en blijft een van de armste landen van het Afrikaanse continent en de corruptie neemt er schrijnende vormen aan.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft begin deze week dan ook de juiste beslissing genomen om de steun aan de Burundese politie en aan de organisatie van de verkiezingen op te schorten. Ook de Europese Unie gaf een duidelijk signaal dat het zo niet verder kan en vandaag zullen zijn collega’s van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap Pierre Nkurunziza ongetwijfeld de oren wassen.

Sinds het einde van de burgeroorlog leken de etnische tegenstellingen tussen de Hutu-meerderheid en de Tutsi-minderheid in Burundi verdwenen te zijn.

De voorbije weken zijn er aanwijzingen dat het conflict opnieuw een etnische dimensie dreigt aan te nemen. Voeg hieraan toe dat de beruchte jongerenmilitie Imbonerakure de voorbije maanden wapens, onder meer pistolen en machinegeweren uit China, heeft gekregen. Die militie treedt in tandem op met de politie. Hoe juister kan de parallel met Rwanda ruim twintig jaar geleden nog zijn?

Waarnemers hebben nu al nachtmerries van de mogelijke gevolgen van een escalatie in Burundi. Niet alleen dreigt het land zelf in een uitzichtloze chaos terecht te komen, maar het gevaar op ‘besmetting’ van de buurlanden Congo en Rwanda is bijzonder groot.