© AFP

Barcelona verliest tegen strijdend Bayern, maar gaat wel naar finale

Bayern München is er niet in geslaagd om de vooraf bijna onmogelijke opdracht te vervullen. Bayern won de partij wel met 3-2, maar dat was niet voldoende voor een plekje in de finale, nadat het de heenmatch met 3-0 verloor. Vooral het trio Messi - Suarez - Neymar liet in de eerste helft alweer hun absolute klasse zien.

Jens Van Den Mergel

De terugwedstrijd in de halve finale van de Champions League tussen Bayern München en Barcelona leek al overbodig door de 3-0 overwinning van de blaugrana in Camp Nou. Maar als je het cliché van het voetbal moet respecteren, pas je maar beter op voor de Duitsers. Beide ploegen begonnen met dezelfde opstelling als vorige week. Thomas Vermaelen keek in de Allianz Arena wel vanuit de tribune toe.

Blitzstart

Onze Rode Duivel was getuige van een wervelend begin met kansen voor beide ploegen. Bayern München begon het felst, maar het waren de bezoekers die de eerste grote kans kregen: Rakitic glipte door de buitenspelval en mikte richting de verste hoek, maar doelman Neuer was bij de pinken en liet nogmaals zien waarom hij volgens velen de beste doelman ter wereld is. Aan de overkant was het voor de thuisploeg enkele minuten later wel raak: Na een corner van Xabi Alonso stond Benatia volledig vrij en die kopte het leer knap in doel: 1-0. Wat later was het weer Bayern dat enkele kansjes bij elkaar voetbalde: Müller en Lewandowski vonden elkaar goed, maar die laatste dribbelde zich vast in een hoopje Barça-spelers. En ook een schot van Schweinsteiger was enkele meters te hoog gemikt.

Daarop vond Barcelona eindelijk een antwoord via het gouden trio ‘MSN’: Messi - Suarez - Neymar. Met een combinatie in die volgorde werd Bayern weergaloos van de mat gespeeld. Messi stuurde Suarez diep en die was niet egoïstisch. Hij legde de bal breed voor Neymar en die kon de gelijkmaker binnentikken. Een ijskoude douche voor Der Rekordmeister.

Orde op zaken

Na een knappe kopbal van Müller en een zo mogelijk nog mooiere redding van Barça-doelman Ter Stegen, miste alweer Müller op het half uur dé kans op de 2-1, maar zijn schot was te slap om Ter Stegen te verschalken. Daarna was het weer aan Barcelona. Het bezorgde Bayern de doodsteek na opnieuw een knap samenspel tussen Suarez en Neymar. Alweer Suarez stuurde de bal naar Neymar, die het leer controleerde en fraai in de korte hoek binnentrapte. De tweede van de avond dus van Neymar, die ook meteen voor de ruststand zorgde.

De tweede helft kende allesbehalve een scenario zoals dat van in de eerste helft. Beide ploegen voetbalden aan een laag tempo en geen van beide teams leek de wedstrijd in handen te willen nemen. Maar daar had Bayern-spits Lewandowski na verloop van tijd meer dan genoeg van. Met een knappe schijnbeweging troefde hij Mascherano af en schoot de bal heerlijk via de paal voorbij Ter Stegen: 2-2. Twee minuten later was het ook bijna raak voor die andere Bayern-spits, Thomas Müller, maar die zag zijn schot een metertje naast gaan.

Eer gered

Zo’n twintig minuten voor tijd bracht diezelfde Müller zijn ploeg toch op voorsprong. Na een knappe aanval trapte hij het leer buiten het bereik van Ter Stegen. De Duitse landskampioen geloofde er opnieuw iets meer in. De Catalaanse organisatie hield echter goed stand en Bayern kwam niet meer tot scoren. De eer van Guardiola en zijn manschappen was door de 3-2 zege ietwat gered, maar het is Barcelona dat naar de finale trekt.

Barcelona heeft zo het eerste ticket beet voor de finale van het Bal der Kampioenen. Morgen kent het zijn tegenstander. Dan wordt de andere halve finale gespeeld tussen Real Madrid en Juventus. U kunt de wedstrijd live volgen via deze link . De heenmatch eindigde op 2-1 in het voordeel van Juventus. De Champions League-finale wordt op 6 juni 2015 gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn.

Belangrijkste fases:

92' De Spanjaarden komen nog dicht bij de 3-3, maar Neymar speelt het niet goed uit.

73’ GOAL Na een mooie aanval maakt Müller er 3-2 van. Hij trapt de bal buiten het bereik van Ter Stegen.

62’ Thoma Müller in zijn gekende stijl. Hij schiet uit de draai, maar de bal gaat een metertje naast.

58’ GOAL De Pool met een best aardige gelijkmaker. Hij wordt aangespeeld aan de rand van de zestien, kapt Mascherano uit en plaatst de bal buiten het bereik van Ter Stegen.

56’ De Spaanse linksachter van Bayern München met een schot richting doel. De bal gaat een metertje naast.

40’ Lewandowski met een trap op doel, Ter Stegen met één hand en de bal dwarrelt net niet over de lijn. Ter Stegen is mede de boeman voor zijn landgenoten.

38’ Opnieuw toont Ter Stegen dat hij een uitstekende doelman is, na een redding op de kopbal van Schweinsteiger.

29’ GOAL Barcelona countert scherp. Messi kopt een bal door tot bij Suarez. De Uruguayaan legt af voor Neymar die zijn tweede binnen legt.

28’ Thiago speelt de bal in de loop van Müller, maar die besluit te slap met links.

28’ Tussen een bos van Bayern-spelers komt de bal toch bij de Argentijn. Neuer gaat goed plat op zijn schot.

15’ GOAL Een koude douche voor iedereen die Duits gezind is. Opnieuw glippen de bezoekers door de buitenspelval. Messi stuurt Suarez diep, die breed legt voor Neymar. De Braziliaan maakt er 1-1 van.

13’ Zijn poging gaat enkele meters over en naast het doel van Ter Stegen.

12’ Lewandowski en Müller vinden elkaar goed, maar in het strafschopgebied loopt het net mis voor de Duitsers. De Pool kan de bal niet goed controleren.

07’ GOAL De thuissupporters mogen vroeg juichen. Benatia kopt een corner van Alonso aan de tweede paal binnen.

05’ Na een Spaanse hoekschop countert Bayern vlijmscherp. Müller legt terug voor Thiago, maar Piqué gooit zich voor diens schot.

04’ Rakitic glipt door de buitenspelval en verschijnt alleen voor Neuer. De Duitse doelman redt.

02’ Via Lahm komt de thuisploeg voor de eerste keer in het strafschopgebied van Barcelona, maar de kapitein kan net geen corner forceren.

Barcelona met 18 Europese finales alleen recordhouder

© AFP

Barcelona heeft zich dinsdag voor de achttiende keer in de geschiedenis voor de finale van een Europees bekertoernooi geplaatst. Daarmee is de Catalaanse club alleen recordhouder. Woensdag al kan Real Madrid weer langszij komen, als het zich eveneens voor de finale van de Champions League plaatst.

Zeven keer eerder speelde Barcelona de finale van de Europa Cup I. Het won die in 1992, 2006, 2009 en 2011. De beker voor bekerwinnaars werd in zes finales vier keer gewonnen door Barcelona: in 1979, 1982, 1989 en 1997). Uit vier finales in de Beker voor Jaarbeurssteden puurde Barcelona drie zeges: in 1958, 1960 en 1966.

Real Madrid stond in dertien EC I-finales (winst in 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002 en 2014), twee finales van de Beker voor bekerwinaars en twee UEFA Cup-finales (1985 en 1986).