© Archief

Straffen tot 24 maanden voor ripdeal en inbraken met ‘Scream’-masker

De 20-jarige M. B. uit Hasselt, de 20-jarige G. H., de 24-jarige B. J. uit Lummen en de 34-jarige F. L. uit Charleroi zijn dinsdag door de Hasseltse correctionele rechtbank tot celstraffen veroordeeld voor een ripdeal, drie inbraken en een gewone diefstal. Op 30 januari 2014 werden in Kuringen bij Hasselt twee cokedealers met een luchtdrukpistool bedreigd, terwijl de overvallers een masker van de film ‘Scream’ droegen.

Bij de afgesproken ontmoeting met de twee dealers sprongen de jongemannen uit een bestelwagen, terwijl ze het ‘Scream’-masker, een berenmuts, een skibril en anderen attributen bij zich hadden. De buit van de ripdeal bestond uit tien bolletjes cocaïne, een som en twee smartphones. Ze hadden de twee dealers afgedreigd om hun koopwaar niet meer in Hasselt aan te bieden, want de drugs waren volgens hen van slechte kwaliteit.

Tot twee keer toe braken ze ook in in de woning van de grootouders van G. H., net als bij de grootouders van een kameraad van het viertal. De buit einde november 2012 van de verschillende diefstallen bestond uit sigaren, champagne, een laptop, portefeuilles, juwelen en een wandklok.

M. B. werd tot 24 maanden cel, waarvan 18 maanden met uitstel veroordeeld, terwijl G. H. en B. J. 18 maanden cel waarvan 6 maanden effectief kregen F. L. werd gezien zijn bezwarend verleden tot 1 jaar effectief veroordeeld.