Limburg wil dierenwelzijn als provinciale bevoegdheid behouden

"Door de houding van de Vlaamse regering inzake dierenwelzijn, is het niet zeker dat het provinciebestuur in de toekomst hier nog geld voor mag voorzien. Daarmee dreigt een jarenlange, gefundeerde aanpak, waarmee veel succes werd geboekt, helemaal verloren te gaan." Dat zegt de Limburgse gedeputeerde van Dierenwelzijn Ludwig Vandenhove (sp.a), die daarmee rechtstreeks ingaat tegen het beleid van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA).

fvranckx

"De provincie Limburg heeft de afgelopen 10 jaren een actief dierenwelzijnsbeleid uitgebouwd", aldus Vandenhove dinsdag op een persontmoeting. "Er zijn talrijke initiatieven opgestart, die enkel mogelijk zijn geweest dankzij de financiële steun van de provincie Limburg. Sinds 2005 werd er circa 1,6 miljoen euro in dierenwelzijnsprojecten geïnvesteerd. Daarnaast werd er de voorbije jaren tevens een totaalbedrag van 1,8 miljoen euro toegekend aan investeringssubsidies voor de Limburgse dierenasielen.

Door de houding van de huidige Vlaamse regering is het niet zeker dat de provincie Limburg in de toekomst hier nog geld mag voor voorzien. En dat zou doodjammer zijn, aangezien het beleid in de praktijk wel degelijk een verschil heeft gemaakt. We zijn erg bezorgd over de toekomst en zullen dit ook aan minister Weyts toelichten. Alle inspanningen die de voorbije jaren gedaan werden, mogen niet zomaar verloren gaan. Provincies zijn het ideale niveau om dit beleidsdomein op te volgen: dicht genoeg bij de plaatselijke bevolking, maar toch ver genoeg om een globaal overzicht te hebben", besluit de gedeputeerde.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio