© liveleak

Geesteszieken in Amerikaanse gevangenissen mishandeld

In Amerikaanse gevangenissen mishandelen cipiers soms brutaal geesteszieke gedetineerden, zo staat in een schrikbarend rapport dat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dinsdag heeft gepubliceerd. Zo worden gevangenen met chemicaliën besproeid, ondergaan ze elektrische schokken en worden ze dagenlang aan hun stoel of bed vastgeknoopt.

HRW documenteert over 127 bladzijden voorvallen waarbij de bewakers onnodig en overmatig geweld tegen psychisch zieke gedetineerden gebruiken.

Cipiers zouden kaken, neuzen en ribben van gedetineerden breken of hen zware brandwonden en kneuzingen toebrengen. In enkele gevallen gebeurde dit met de dood tot gevolg.

Een video van HRW toont hoe cipiers in gevechtstenue en met een helm op rochelende, bijna naakte en om hulp schreeuwende gevangenen uit hun cel slepen of tegen de grond drukken.

Een aan een schizoaffectieve storing lijdende 35-jarige wordt met zijn gezicht naar onder liggend in zijn cel in Colorado gevonden en kan nauwelijks nog zijn hoofd opheffen. In plaats van om hulp te roepen of de man naar de gevangenisarts te brengen, handboeien de gevangenbewaarders hem en leggen ze een ketting rond zijn buik. Zijn enkels worden vastgeknoopt en hij wordt aan een stoel vastgebonden. De man krijgt een krampaanval en sterft aan een te lage natriumspiegel in zijn bloed.