Davide Formolo

Davide Formolo© Reuters

Toptalent Formolo pakt ouderwets uit in de Giro

De vierde etappe van de Giro is uitgedraaid op een ouderwets spektakelstuk waarin uiteindelijk de piepjonge Davide Formolo (Garmin-Cannondale, 22) op fraaie wijze met de ritzege aan de haal ging. In de groep der favorieten maakte Fabio Aru veel indruk. Enkel Richie Porte en Alberto Contador slaagden erin het wiel van de Italiaan te volgen. Jurgen Van den Broeck en Rigoberto Uran verloren een minuut. Simon Clarke neemt de roze leiderstrui over van ploegmakker Michael Matthews.

dmm

De Giro op Sportwereld.be

De korte (150km) vierde rit van de Ronde van Italië kondigde zich aan als verraderlijk. En dat bleek geen loze waarschuwing. In de Ligurische heuvels tussen Chiavari en La Spezia werd er vanaf de eerste wedstrijdkilometers oorlog gemaakt.

Op de openingshelling Colla di Velva (3e categorie) barstte de strijd al los: 27 renners trokken in het offensief. Daarbij een aantal grote namen: Roman Kreuziger, Darwin Atapuma, Esteban Chaves, Davide Formolo, Franco Pellizotti en onze landgenoot Maxime Monfort. In het peloton werden de benen stilgehouden. De voorsprong van de kopgroep liep snel op tot 10 minuten.

Machtsgreep van Astana

Vanaf de voet van de Passo del Termine op 58 kilometer van de streep trok de Astana-trein van Fabio Aru plots alle registers open in het peloton. Slechts een twintigtal renners slaagden erin om het moordende tempo van de lichtblauwe brigade te volgen op de klim van derde categorie. Roze trui Michael Matthews moest definitief lossen, net zoals Ryder Hesjedal en Carlos Betancur.

Vooraan bleek de jonge Davide Formolo, samen met Aru het toptalent van het Italiaanse wielrennen, de allersterkste uit de kopgroep. Aan de voet van de nijdige slotklim Biassa (3e categorie) had Astana de voorsprong van Formolo echter gedecimeerd tot 1 minuut 41 seconden. Het spierballengerol van de Kazachse ploeg stond in schril contrast met de pandoering die Tinkoff-Saxo en Team Sky kregen. Alberto Contador zat op 12 kilometer van de meet helemaal geïsoleerd en Richie Porte hield enkel Leopold König over aan zijn zijde.

Formolo plooit niet voor Aru

Fabio Aru rook bloed en viel aan in de tweede helft van de Biassa. Met één blitse demarrage versplinterde Aru de groep der favorieten. Enkel Contador en Porte hadden een passend antwoord in huis. Een beresterke Formolo kwam met zo’n 45 seconden voorsprong op Aru en co boven op de Biassa en dook als eerste de tien kilometer lange afdaling richting La Spezia in. Het bleek nipt voldoende om de mooiste zege uit zijn prille carrière te pakken.

Simon Clarke won 22 seconden later het sprintje om de tweede plaats in een groepje dat gevormd werd door twaalf overblijvers uit de lange vlucht en de sterkste renners uit het peloton. De Australiër van Orica-GreenEdge neemt de roze leiderstrui over van landgenoot en ploegmakker Michael Matthews.

En de andere favorieten?

In dat groepje van twaalf renners achter Formolo zaten naast Fabio Aru ook Alberto Contador en Richie Porte. Zo blijven de drie topfavorieten voor de eindzege binnen een marge van 20 seconden in het klassement. Ook Darwin Atapuma, Dario Cataldo en Johan Esteban Chaves hielden stand. Die laatste, een bijzonder talentvolle Colombiaan van Orica-GreenEdge, staat nu tweede in het klassement op 10 seconden van Simon Clarke en wordt een man om de volgende drie weken in de gaten te houden. Jurgen Van den Broeck en Rigoberto Uran gaven uiteindelijk 42 seconden prijs op de groep met Aru, Porte en Contador.

De etappe van woensdag

Na vier dagen langs de kust trekt de Giro het Italiaanse binnenland in. De aankomst ligt op de Abetone-bergpas, één van de belangrijkste skiresorts van de Appijnen. Klimmen dus. Abetone (2e cat) is de eerste finish bergop (lees meer).

Rituitslag1. Davide Formolo (Ita/TCG) 2. Simon Clarke (Aus/OGE) op 0:223. Yonathan Monsalve (Ven/STH) 0:224. Giovanni Visconti (Ita/MOV) 0:225. Esteban Chaves (Col/OGE) 0:226. Fabio Aru (Ita/AST) 0:227. Amaël Moinard (Fra/BMC) 0:228. Dario Cataldo (Ita/AST) 0:229. Alberto Contador (Spa/TCS) 0:2210. Richie Porte (Aus/SKY) 0:22Bekijk de volledige rituitslag hier.

Algemeen klassement

1. Simon Clarke (Aus/OGE) de 480,6 km in 11u54:482. Esteban Chaves (Col/OGE) op 0:103. Roman Kreuziger (Tsj/TCS) 0:174. Alberto Contador (Spa/TCS) 0:175. Fabio Aru (Ita/AST) 0:236. Dario Cataldo (Ita/AST) 0:237. Giovanni Visconti (Ita/MOV) 0:298. Amaël Moinard (Fra/BMC) 0:319. Davide Formolo (Ita/TCG) 0:3110. Richie Porte (Aus/SKY) 0:37 .