© Imagedesk

Aantal vacatures voor uitzendarbeid stevig in de lift

De VDAB heeft de voorbije twaalf maanden een kwart (26,7 procent) meer vacatures ontvangen voor uitzendarbeid in vergelijking met de twaalf maanden daarvoor. Dat meldt de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst dinsdag.

aro

Tijdens de voorbije twaalf maanden (april 2014-april 2015) ontving de VDAB 326.842 vacatures voor uitzendarbeid, en daarnaast waren er nog eens 32.624 vacatures voor studentenjobs. Ook in die laatste categorie is sprake van een stijging, met 6,9 procent. Let wel, volgens de arbeidsbemiddelingsdienst kan een aantal vacatures dubbel geteld zijn, bijvoorbeeld omdat ze via verschillende kanalen onder licht aangepaste vorm verspreid werden.

De VDAB ziet verschillende verklaringen voor het toenemende gebruik van uitzendarbeid. Onder meer het wegvallen van de proefperiode voor arbeiders, een gevolg van het vorig jaar ingevoerde eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, speelt een rol. Daarnaast zijn werkgevers ook gewoon veel voorzichtiger om vaste krachten aan te nemen als gevolg van de economie die zich maar traag herstelt.