Politie Burundi schiet op protesterende menigte

De protesten in de Burundese hoofdstad Bujumbura, die dinsdag hun 17e dag zijn ingegaan, breiden uit. Daarbij is één dode gevallen. Opnieuw zijn verschillende duizenden mensen, sinds vorige zondag ook vrouwen, in verschillende delen van Bujumbura op straat gekomen.

De Burundezen betogen om president Pierre Nkurunziza duidelijk te maken dat de derde termijn waarvoor hij zich kandidaat gesteld heeft, een schending vormt van de grondwet en het vredesakkoord van Arusha. De politie heeft in de menigte geschoten en daarbij is volgens de veiligheidsdiensten één betoger gedood.

In de wijk Buterere werden het huis van een regeringsmedewerker en regeringsvoertuigen in brand gestoken. ‘De situatie wordt elk uur erger en de politie schiet met scherp’, aldus de bekende mensenrechtenactivist Pierre Claver Mbonimpa. Elders in de stad vielen maandagavond nog eens twee doden toen een granaat, onopzettelijk, tot ontploffing kwam. Volgens buurtbewoners zijn de twee slachtoffers lid van de Imbonerakure, de jongerenmilitie van regeringspartij CNDD-FDD. Al maanden doen hardnekkige geruchten de ronde dat zij bewapend worden.

De balans staat daarmee op zeker 22 doden en meer dan 200 gewonden. Dat de politie opnieuw betrokken is bij geweld tegen betogers, lijkt erop te wijzen dat de Belgische boodschap, over de opschorting van de financiële hulp aan de politie, nog niet is aangekomen bij het regime.

De grondwet van het arme Centraal-Afrikaanse land beperkt, in dubbelzinnige bewoordingen, het aantal ambtstermijnen voor een president tot twee. Dat staat eenduidig in het vredesakkoord van Arusha, uit 2000, dat een einde maakte aan de burgeroorlog en de basis vormde voor de grondwet. Bij de start van zijn campagne, afgelopen maandag, gaf Nkurunziza te kennen dat Arusha een ‘gewone wet’ is, en niet te verwarren is met de grondwet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer