© SISKA GREMMELPREZ

Eurosong: Weense verkeerslichten met pictogrammen van homoseksuele paren

Op een vijftigtal kruispunten in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen komen er voetgangerslichten met pictogrammen van homoseksuele, lesbische en heteroparen. Dat doet de stad om de komst van het Eurovisiesongfestival dat volgende week van start gaat, te vieren. Vorig jaar won Conchita Wurst, de "bebaarde vrouw" die openlijk voor homoseksualiteit uitkomt.

IC

De nieuwe voetgangerslichten in het centrum van Wenen vervangen die met een pictogram van een mannetje. Zo zijn er bijvoorbeeld twee mannen of vrouwen die elkaars handen vasthouden of elkaar knuffelen. Ook zijn er lichten met een man en vrouw die elkaar intiem omhelsen. Er zijn er zo'n 50 in de stad te bewonderen. Wenen komt op die manier openlijk uit als homovriendelijke stad.

De stad zal tot juni testen of de nieuwe lichten met de omhelsende mannetjes voetgangers attenter zullen maken voor rood licht. De nieuwe lichten moeten vermijden dat voetgangers roekeloos oversteken. "Als het positief uitdraait, zullen we ze misschien behouden", zei Sonja Vicht van de Weense openbare verlichting.