© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Marieke Vervoort brengt euthanasieplannen in orde: ‘Nog één keer tonen wie Wielemie is’

Marieke Vervoort zal op de Memorial Van Damme (11/09) deelnemen aan één van de twee paralympische proeven, nadat ze in 2013 en 2014 verstek moest geven voor het atletiekevenement.

‘Ik wil op de Memorial nog één keer laten zien wie Wielemie is’, zo zei de rolstoelatlete uit Diest dinsdag op een persconferentie in Brussel.

‘In 2013 zou ik aan mijn eerste Memorial deelnemen”, stelde Vervoort. ‘Maar mijn ongeval in de zomer van 2013 op het WK in Lyon stak daar een stokje voor. De dokters gaven me nauwelijks kans om nog op het hoogste niveau terug te keren. Ik begon keihard te trainen voor de Memorial 2014 en behaalde opnieuw mijn topniveau, met drie wereldrecords en vier Europese records.’

In 2014 sloeg het noodlot echter weer toe. ‘Vlak voor de Memorial verloor ik het bewustzijn tijdens het afgieten van pasta. Ik liep zware brandwonden op en moest opnieuw verstek laten gaan.’

‘Mijn spieraandoening is progressief. Soms slaap ik amper ‘s nachts. Het gaat verschrikkelijk hard achteruit. Mijn euthanasieplannen ben ik in orde aan het brengen. Ik heb één laatste wens: Ik wil op de Memorial nog één keer laten zien wie Wielemie is. Nu ga ik gewoon deelnemen, derde keer goede keer. Het wordt een heel emotioneel moment in het Koning Boudewijnstadion.’

Vervoort zal in actie komen op een proef wheelen voor vrouwen. Verder staat er een 200m T44 (enkelvoudige onderbeenamputatie) bij de mannen op het programma.

Dit waren de grootste successen van 'Wielemie' (tot nu toe)

© Archief

"Ik wil op de Memorial nog één keer laten zien wie Wielemie is." Dat zei rolstoelatlete Marieke Vervoort dinsdag op een persconferentie in Brussel. Door een zeldzame aandoening raakte de Diestse verlamd. In 2000 belandde ze in een rolstoel. Ze bleef niet bij de pakken zitten en focuste zich op verschillen sporten. In 2012 won ze zelfs twee gouden medailles op de Paralympische Spelen.

In 2006 werd Vervoort wereldkampioen kwart afstand AWAD in de categorie handcycle. Dat was in het Zwitserse Lausanne. In 2007 werd ze opnieuw wereldkampioen in het Duitse Hamburg. Datzelfde jaar nam zij op 13 oktober 2007 deel aan de Ironman Hawaï 2007 en een maand later werd ze de 'Trots van Vlaanderen' als doorzetter van het jaar.

Door haar beperking werd in 2008 duidelijk dat triatlon niet meer mogelijk was. Ze schreef een boek 'Wielemie, sporten voor het leven' en nam deel aan het Europees kampioenschap blokarten in Denemarken. In 2010 nam ze in Nederland deel aan het WK blokarten en aan diverse marathons wheelen. In 2011 werd ze op het EK blokarten tweede in de categorie Fly.

In 2012 behaalde ze twee paralympische medailles. “Ik raakte gebeten in de sprintnummers van het wheelen en werd ik in de T52 categorie gekeurd. Ik brak op de Lyralympics in Lier Europese records op de 100, 200 en 400 meter en kon zelfs een nieuw wereldrecord verpulveren op de 800 meter", schreef ze daarover in haar online dagboek. "In september 2012 nam ik deel aan de paralympische spelen en won met een snelheid van 34.83 zilver op de 200 meter een paar dagen later won ik goud op de 100 meter en verbrak met mijn tijd 19.69 het paralympisch record en kreeg ik een staande ovatie van 80.000 toeschouwers".