© AP

Vijf doden bij nieuwe moordpartij in het Oost-Congolese Beni

Vijf mensen zijn maandagavond in de Oost-Congolese stad Beni gedood, in een nieuwe moordpartij die toegeschreven wordt aan Oegandese rebellen. Dat is dinsdag vernomen van Amisi Kalonda, gebiedsbeheerder van Beni.

‘We hebben de lichamen aangetroffen van vijf mensen die met machetes of bijlen omgebracht zijn, en er zijn zeven gewonden’, aldus Kalonda. Nog volgens Kalonda gebeurde het drama in het plaatsje Mavivi, vijf kilometer ten noorden van Beni. Beni is een commerciële draaischijf in de onrustige Congolese provincie Noord-Kivu. In Beni zelf zijn dinsdag honderden studenten en inwoners op straat gekomen om te protesteren tegen de onveiligheid. Ze beschuldigen de machthebbers ervan, niets te doen om hen te beschermen.

De slachtoffers ‘keerden terug van de velden’ toen ze, bij het vallen van de nacht, aangevallen zijn door ‘vermoedelijke ADF-elementen’, aldus Kalonda. ADF zijn de islamitische Oegandese rebellen.

Een ADF-groep heeft een stelling van het leger aangevallen, terwijl een andere de bevolking aanpakte, aldus majoor Victor Masandi, de woordvoerder van de militaire operatie die strijdt tegen de gewapende groepen in het noorden van Noord-Kivu. De soldaten zijn in de tegenaanval gegaan en ‘zijn erin geslaagd het bloedbad te stoppen’ en de aanvallers te doen vluchten. Hoeveel slachtoffers daarbij gevallen zijn aan de kant van het leger, maakte hij niet bekend.

Sinds oktober zouden de ADF-rebellen meer dan 300 doden gemaakt hebben in de zo al onrustige regio.

De politie in de stad heeft het bevel gekregen om de studenten en inwoners die dinsdagmiddag betoogden uit elkaar te jagen. Sinds begin mei is de situatie in Beni er sterk op achteruitgegaan. Vorige week werden nog twee VN-blauwhelmen gedood bij een hinderlaag. Een intussen stopgezette, gezamenlijke operatie van het Congolese leger en de VN-missie Monusco droegen bij tot een terugkeer van de rust, maar de moorden op burgers zijn nooit volledig gestopt.

Meer over Congo-Kinshasa