Vincent Tan

Vincent Tan© PN

Officieel: Maleisische miljardair Vincent Tan neemt KV Kortrijk over

KV Kortrijk wordt overgenomen door de Maleisische miljardair Vincent Tan (63). Die betaalt vijf miljoen euro voor de eersteklasser. Op 21 mei komt de excentrieke zakenman naar Kortrijk om zijn plannen toe te lichten. Inmiddels meldt de BBC dat Ken Choo, CEO van Cardiff City, wordt aangesteld als bestuurder van KV Kortrijk. Choo beloofde via een statement dat het huidige bestuur mag aanblijven. Kortrijk zou ook in de eigen clubkleuren blijven spelen.

Frank Buyse, janm, jvh

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Tan zou vijf miljoen euro op tafel leggen voor Kortrijk. Zeker in eerste instantie zou het bestuur aan mogen blijven en ook het stamnummer en de clubkleuren blijven behouden. Een nieuwe trainer moet de Maleisiër wel zoeken, want na dit seizoen neemt Yves Vanderhaeghe afscheid.

De BBC weet dat Ken Choo, de CEO van Cardiff City, tot bestuurder van KV Kortrijk zal aangesteld worden. Vandaag liet Choo in een statement optekenen dat 'zowel de familie De Gryse (huidige eigenaars van de club, nvdr) als Vincent Tan de lokale verankering van de club willen bewaren en willen zorgen dat Kortrijk op lange termijn een competitieve ploeg heeft.''Een aantal duidelijke maatregelen werden getroffen om ervoor te zorgen dat de club zijn identiteit behoudt, maar het dagelijkse bestuur van de club zal niet veranderen. Alle bestaande afspraken blijven in ere. Vincent Tan is heel tevreden met de manier met het huidige bestuur en de wijze waarop de club geleid wordt. Hij ziet potentieel in de club en zal hen eerstdaags bezoeken.' Dat zal op 21 mei zijn, voor de match tegen Anderlecht, waar Tan zijn plannen zal toelichten.

Vincent Tan is niet de eerste de beste. De Maleisiër, die ook in Moeskroen over een overname ging praten, is een excentrieke steenrijke zakenman wiens vermogen wordt geschat op 1,1 miljard euro. Hij is een self made-miljonair en werd rijk als franchisehouder van de restaurantketen McDonald’s in Maleisië. Hij werd dankzij zijn goede contacten binnen de Maleisische politiek tevens eigenaar van Sports Toto, de Maleisische nationale loterij die in 1985 werd geprivatiseerd.

Clubkleuren

Tan werd in Europa bekend als eigenaar van het Bosnische FK Sarajevo en vooral Cardiff City, de Welshe club die uitkomt in de Championship, de Engelse tweede klasse. Daar viel Tan vooral op door vreemde uitlatingen en ingrepen. Hij heeft Cardiff in zijn bezit sinds mei 2010 maar besliste in 2012 plots om de blauw-witte clubkleuren te veranderen in rood-wit. ‘Omdat rood meer angst inboezemt’, redeneerde hij. Rood zou commercieel ook beter werken op de Aziatische markt. De blauwe vogel in het logo werd een rode draak. De bijnaam van de club, de ‘Bluebirds’ veranderde in de ‘Dragons’.

Pas begin dit jaar, op advies van zijn moeder, ging Tan overstag en veranderde hij de clubkleuren weer. ‘Ze is een devoot boeddhist en benadrukte het belang van samenhorigheid, van eenheid’, zo verklaarde Tan zijn toegeving aan de smeekbedes van de fans om zijn club weer in het blauw te laten spelen. Kortrijk speelt in het rood, vandaar dat hij zo geïnteresseerd is in die club wellicht.

Een andere rare kronkel was dat Tan alleen spelers wilde aantrekken met het cijfer 8 in hun geboortedatum. Dat staat in Maleisië symbool voor geluk.

De opvallende citaten van Vincent Tan, nieuwe eigenaar van KV Kortrijk

© AFP

De Maleisische miljardair Vincent Tan neemt KV Kortrijk over. De zakenman staat bekend om zijn vreemde kronkels. Zo veranderde hij ooit de clubkleuren van Cardiff van blauw-wit in rood-wit omdat dat geluk zou brengen. Wij spitten enkele opvallende citaten op.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Over het aanpassen van de kleuren van Cardiff (dat trouwens tegenwoordig weer in de oorspronkelijke kleuren speelt)

‘Kijk naar Manchester United en Liverpool, die spelen in het rood en hebben veel meer succes en fans dan Chelsea of Manchester City.’

‘In Azië is rood de kleur van vreugde en feest. En in China is blauw de kleur van de rouw.’

Over de overname van Cardiff, dat intussen wel weer degradeerde

‘De ene dag zijn we een held, de andere een nul. Zonder mij was Cardiff failliet geweest. Door mijn investeringen zijn we gepromoveerd.’

Over zijn relatie met de Britse pers, die hem meermaals keihard aanpakte

‘Soms is de Britse pers misschien een beetje racistisch.’

Over zijn trouwe zonnebril, die hij vaak draagt

‘Ik draag een zonnebril om de schijn van de spotlights te verdragen.’

Over zijn voetbalkennis

‘Als ik over iets weinig weet, studeer ik een paar maanden zodat ik er heel veel over weet. Nu weet ik veel over voetbal. Ik weet hoeveel spelers waard zijn en zal geen domme dingen doen.’

Over zijn tegenstanders

Hoe goed je het ook doet, er zullen altijd een paar mensen zijn die je niet steunen.’

Over zijn manier van werken

‘Ik heb het zo druk met al mijn ondernemingen dat ik niet overal de tijd aan kan besteden die ik wil. Daarvoor heb ik een team van enkele mensen samengesteld.’

Over scorende doelmannen?

Er doen nog verhalen over Tan de ronde: hoe hij Cardiff-doelman David Marshall en zijn centrale verdedigers ooit verweet te weinig te scoren. En hoe hij enkel spelers met een ‘8’ in hun geboortedatum wilde aantrekken, of spelers aantrok zonder dat iemand anders in de club op de hoogte was. Maar voor geen enkel van die geruchten bestaat een betrouwbare bron.

Kortrijk wordt zesde Belgische profclub in buitenlandse handen

© Belga

© LPR Imagesports

© fcmetz.com

© VTM

© Yonhapnews

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De overname van KV Kortrijk door de Maleisiër Vincent Tan duidt op een stijgende interesse uit het buitenland in Belgische voetbalclubs. KVK wordt de zesde Belgische profclub in buitenlandse handen, ze werden eerder voorafgegaan door...