© SAMRANG PRING

Duizend jaar oud stenen standbeeld keert terug naar Cambodja

Cambodja verwelkomt een duizend jaar oud stenen standbeeld van een hindoegod. Het werd tijdens de burgeroorlog geplunderd en de laatste 30 jaar stond het in een Amerikaans museum. Het is een van de vele historische stukken die het land terugkrijgt van veilinghuizen en Amerikaanse musea.

IC

Het standbeeld dateert van de tiende eeuw. Het stelt de god Hanuman voor, die eruit ziet als een aap. Het beeld werd tijdens een burgeroorlog gestolen van de Prasat Chen-tempel in het Koh Ker tempelcomplex in de provincie Siem Reap. Nu werd het overhandigd in Phnom Penh in het bijzijn van de directeur van het Amerikaanse kunstenmuseum die het beeld tentoonstelde sinds 1982. “De grappige aap was het favoriete beeld van schoolkinderen. We zullen het missen, maar zijn blij dat het weer thuis is.”

“Na een lange reis is het eindelijk terug. Als Hanuman zou leven zouden we een glimlach op zijn gezicht zien en zou hij ons zijn vreugde tonen omdat hij nu terug op de plaats staat waar hij behoort”, zei de vervangend eerste minister Sok An. “Ik moedig andere musea ook aan om onrechtmatig verkregen beelden terug te geven.”

Het is al het zesde stuk dat Cambodja terugkrijgt. Het Metropolitan Museum of Art in New York gaf er twee terug, eentje kwam van veilighuis Sotheby’s. Ook het veilinghuis Christie’s en het Norton Simon Museum in Pasadena, Californië gaven stukken terug. Door de giften is een groot historisch stuk dat bestaat uit negen onderdelen weer bijna volledig.