© Archief

President Hollande op zeldzaam bezoek in Haïti

Vandaag brengt de Franse president François Hollande voor de tweede keer een zeldzaam bezoek aan Haïti. Dat gaat niet zonder herinnerd te worden aan het koloniale verleden van het land. Zo’n 250 jaar geleden ontgon Frankrijk er grondstoffen en plantages werden er geoogst door slaven. Het is het tweede bezoek aan het eiland door een Franse president na Sarkozy hetzelfde deed na de aardbeving in 2010.

IC

Voor de overheid en de zakenwereld van het eiland is het bezoek van de president de gelegenheid om meer investeringen te promoten. De financiële steun kan het eiland zeker gebruiken na de verwoestende aardbeving van 2010. Ze zullen ook tonen welke vooruitgang ze al boekten na de ramp. Hollande zal enkele Caraïbische eilanden en Cuba bezoeken. In Cuba staat er hem een ontmoeting met de leider Raul Castro te wachten.

Hij zal er ook een Frans cultureel centrum openen en praten met enkele grote zakenlieden zoals drankengigant Pernod Ricard, hotelketen Accor, luchtvaartmaatschappij Air France, supermarktketen Carrefour en telecombedrijf Orange. Volgens Hollande zou Cuba een loyale bondgenoot zijn als het zijn centraal geplande economie zou hervormen.

Controverse

Toch is niet iedereen blij met het hoog bezoek. Sommigen vergeten het koloniale verleden en de slaven niet. Het eiland is er daardoor niet rijker van geworden. De opstand van de slaven voor onafhankelijkheid was dan wel een succes. In 1825 moest Haïti aan Frankrijk een onfhankelijkheidsschuld van 150 miljoen gouden franken betalen. Later werd het verlaagd naar 90 miljoen gouden franken. Dat geld werd aan de kolonisten gegeven omdat ze hun slaven en land moesten afgeven.

“Wij weten dat de reden waarom wij vandaag in armoede leven is omdat wij Frankrijk moesten betalen voor onze vrijheid. Als we niet gestraft werden voor onze onafhankelijkheid dan zouden we het nu makkelijker hebben”, zegt de Haïtiaan Jean-Marc Bouchet.

Door de opstand van de slaven werd het eiland in 1804 onafhankelijk van Frankrijk. Het werd de eerste zwarte republiek. Pas in 1947 was de schuld volledig afbetaald.

Bekentenissen

Frankrijk erkent het gewelddadige verleden van zijn kolonies. In 2001 werd de slavenhandel als een inbreuk op de mensenrechten beoordeeld. Tijdens het eerste bezoek aan het eiland door Nicolas Sarkozy enkele weken na de aardbeving, sprak hij van de “wonden van de kolonisatie”.

Hollande hielp bij de inwijding van een 93 miljoen dollar standbeeld van de slavernij in Guadeloupe. “Frankrijk kan naar zijn eigen geschiedenis kijken omdat Frankrijk een prachtig land is en we van niets bang zijn, zeker niet van onszelf”, zei de president. Hij sprak ook over een schuld, maar zijn entourage benadrukt dat het om een morele schuld gaat en niet om een financiële. Er wordt hiermee verwezen naar zijn uitspraak van 2013 dat de schuld aan Afrika geen zaak van transactie is.