© Photo News

Monsterstraf voor Super Bowl-winnaar in ‘Deflategate’

De New England Patriots, de winnaars van de voorbije Super Bowl, zijn maandag zwaar gestraft voor hun aandeel in de zogenaamde ‘Deflategate’-affaire. Dat maakte de National Football League (NFL) bekend.

De Patriots zouden in de finale van hun AFC conference van 18 januari tegen de Indianapolis Colts met ballen gespeeld hebben die niet volledig waren opgepompt. Dat deden ze om de ballen beter te kunnen opvangen. New England haalde het in de bewuste wedstrijd met 45-7 en mocht naar de Super Bowl - de grote finale - waarin het de maat nam van de Seattle Seahawks. Het onderzoek naar de affaire is nu afgerond en de Patriots worden zwaar beboet.

Zo moet de club een geldboete van één miljoen dollar betalen en wordt quarterback en superster Tom Brady voor de eerste vier duels van volgend seizoen geschorst omwille van zijn aandeel in de zaak. Hij wordt gestraft omdat hij ‘op zijn minst op de hoogte was van de gebeurtenissen’.

Bovendien raakt de ploeg voor 2016 de eerste keuze in de NFL-draft kwijt, wat betekent dat New England naast één van de vele toptalenten van de universiteiten grijpt. Voor het seizoen 2017 verliest het de vierde keuze.