© Ikea

Ikea waarschuwt voor valgevaar bij kinderhekjes bovenaan trap

Woonwarenhuis Ikea waarschuwt klanten om de kinderhekjes Patrull Klämma en Patrull Smidig met veerconstructie niet te gebruiken bovenaan de trap, omdat het gevaar bestaat dat het hekje loskomt, waardoor kinderen zich kunnen bezeren. Daarnaast bestaat ook het gevaar dat men struikelt over de onderste metalen rail. De hekjes kunnen wel veilig gebruikt worden in deuropeningen tussen verschillende ruimtes en onderaan de trap, aldus Ikea dinsdag in een persbericht.

gjs

Ikea kreeg drie meldingen binnen van kinderen die verwondingen opliepen toen ze van de trap vielen. 'Het ging om meldingen van een buil, een gebroken arm en een gebroken tand in Noorwegen, Denemarken en Duitsland', aldus Annelies Nauwelaerts van Ikea

Klanten die de hekjes, met datumstempel 1510, wensen terug te brengen, kunnen ze binnenbrengen in elke Ikea-winkel in ruil voor een volledige terugbetaling. Ze kunnen ook zonder aankoopbewijs een terugbetaling krijgen. Ook alle PATRULL-verlengstukken kunnen worden teruggebracht. De klanten die de hekjes willen blijven gebruiken, kunnen contact opnemen met de keten om kosteloos de bijgewerkte gebruiksaanwijzing te ontvangen, samen met nieuwe waarschuwingsstickers om op het hekje te kleven en zo de volgende gebruikers te waarschuwen.

'We vragen niet om de hekjes massaal terug te brengen naar de winkel, we willen onze klanten vooral waarschuwen', aldus Nauwelaerts nog. Sinds 1995 werden wereldwijd meer dan 5 miljoen van de hekjes verkocht, in België gingen er sinds 1998 102.000 over de toonbank.