© Sven Dillen

“Ik mag helemaal opnieuw beginnen”

Roland Stulens plantte 20 jaar geleden een dertigtal hoogstam kersenbomen en honderden bessenstruiken op een stukje in Gors Opleeuw. Dat leverde elk jaar flink wat vers fruit op. Maar nu moet Roland verkassen, wegens een ruilverkaveling, “naar een nieuw, kaal stuk grond.”

gW

500.000 frank stak Roland Stulens indertijd in zijn ‘plantage’, zoals hij de boomgaard aan de Diepstraat in Gors-Opleeuw zelf noemt. Een investering voor de toekomst, zo zag hij dat toen. De fruitbomen zouden zijn pensioen verfraaien, zowel qua tijdsbesteding als qua financiën.

Maar heel veel geluk heeft Roland nog niet aan de bomen gehad. Tien jaar geleden klopte de belastinginspectie aan met een fikse boete wegens fraude, omdat hij als gelegenheidsteler zijn inkomsten uit de kersen niet had aangegeven. “Wist ik veel dat ik dat moest doen”, zegt Roland. “Maar ik heb sindsdien dus altijd braaf betaald.”

De zure smaak van de fraude moet nu wijken voor een bittere pil. Rolands stukje grond maakt immers deel uit van het ruilverkavelingsproject Jesseren. In het kader van de herschikking van de landbouwgronden, moet hij zijn grond afstaan, in ruil voor een even groot, maar blanco perceel even verderop.

Dat vindt Roland niet serieus. “Ik moet op die andere grond nieuwe bomen zetten. Die hebben opnieuw tien, vijftien jaar nodig om dezelfde opbrengst te genereren. Ik krijg wel een vergoeding, maar die bedraagt 15 euro per boom. Daar kan je geen nieuwe voor kopen. Ik heb ook een paar honderd bessenstruiken aangeplant. Wat zal ik daar nog voor krijgen? En al dat werk! Pfff, ik vind dat echt niet kunnen. Ik ben trouwens niet de enige. Elke dag stoppen hier wielertoeristen bij mijn ‘plantage’. Allemaal zeggen ze hetzelfde. Ongelooflijk dat dit allemaal weg moet.”

Lees het volledige verhaal en het antwoord van VLM in Het Belang van Limburg.