© Archief

Deze impact liet Jef Geeraerts na op de Vlaamse film- en televisiewereld

Met zijn 35 romans heeft de overleden Antwerpse schrijver Jef Geeraerts niet alleen het Vlaamse boekenlandschap herschapen, ook zijn impact op het grote én het kleine scherm mag niet vergeten worden. Twee verfilmingen van zijn romans boekten het zelfs tot een overdonderend kassucces.

BaP

Geeraerts maakte in 1969 zijn televisiedebuut met 'Interieur', een vijf minuten durende documentaire waar hij zijn vertaalkunsten voor gebruikte. Twee jaar later maakte zijn toneelstuk 'Avondspelen' de stap naar het televisiescherm. De 58 minuten durende tv-film werd geregisseerd door Harry Kümel en onder Micha Marah en Ton Lensink namen de hoofdrollen voor hun rekening.

Het duurde tot 1997 eer Geeraerts nog eens zijn medewerking verleende aan het kleine scherm. Zijn roman uit 1982, 'Diamant', werd geadapteerd voor een zes afleveringen durende miniserie op VTM. Acteur Herbert Flack speelde onder de regie van Jean-Pierre De Decker de hoofdrol van de getroubleerde politiedetective Parain. In hetzelfde jaar werd zijn nooit eerder uitgegeven 'Heet Water' omgevormd tot een kortfilm door regisseur Dominique Standaert.

Kassuccessen

In 2003 sloot filmminnend Vlaanderen Geraerts helemaal in de armen, toen Erik Van Looy zijn 'De Zaak Alzheimer' tot een bioscoopsucces smeedde. Als de met Alzheimer kampende Angelo Ledda vertolkte Jan Decleir zijn rol op een fenomenale manier. Ook in het buitenland brak de film door onder de naam 'Memory of a Killer'.

Jan Verheyen regisseerde in 2009 'Dossier K.' uit het oeuvre van de invloedrijke schrijver. De spirituele opvolger van 'De Zaak Alzheimer' toonde wederom het Antwerpse politieduo Vincke en Verstuyft in actie.