© Belga

© VDB

© VDB

Vanderhaeghe voor 200.000 euro naar Oostende

Yves Vanderhaeghe verhuist komend seizoen van KV Kortrijk naar KV Oostende. Dat kondigde Oostende maandag aan op een persconferentie. De voormalige Rode Duivel (49 selecties, 48 caps) tekent voor drie seizoenen bij de kustploeg.

Belga

De 45-jarige Vanderhaeghe tekende drie weken geleden nog een nieuw contract bij KV Kortrijk waar hij dit jaar, in zijn debuutjaar als hoofdcoach, de "Kerels" meteen naar play-off I loodste. Maar in het contract zat de clausule dat hij mocht gaan voor een afkoopsom van 200.000 euro. "We hebben aan alle voorwaarden voldaan", meldt voorzitter Marc Coucke.

Coucke nam de tijd om de rumoerige periode te kaderen. "We hebben met veel mensen gesproken, maar Yves stond meteen al bovenaan het lijstje. In Kortrijk zijn ze dan meteen in actie geschoten, hebben ze zijn contract opengebroken en de opstapclausule opgedreven van 50.000 euro naar 200.000 euro. Na vergaderingen met onder meer de raad van bestuur, was er één constante na de contractverlenging van Yves bij Kortrijk, namelijk: 'Het is jammer dat het niet gelukt is'. En dus zijn we opnieuw beginnen onderhandelen", vertelt Coucke. "Ik betreur de teneur. Alsof het enkel en alleen om geld gaat."

"Het is inderdaad misschien een rare wending", zegt Vanderhaeghe, die zeven jaar lang aan de slag was in het Guldensporenstadion. "Ik heb een paar weken geleden echt in volle vertrouwen bijgetekend. En nee, dat was geen scenario om Kortrijk te verrijken met de som van die opstapclausule. Het was geen gemakkelijke beslissing."

'Sportieve stap voorwaarts'

Volgens Vanderhaeghe zet hij KV Oostende ook sportief een stap voorwaarts. "Het is zeker niet alleen voor het financiële dat ik hier heb getekend. Ik kom hier onder meer Patrick Orlans, die me ooit mijn eerste profcontract gaf, en sportief manager Luc Devroe tegen. En ik heb ook inspraak gekregen in de vorming van de kern."

Vanderhaeghe speelde als middenvelder voor Roeselare, Cercle Brugge, Moeskroen, Eendracht Aalst en RSC Anderlecht. In 2008 beëindigde hij zijn spelersloopbaan bij zijn jeugdclub Roeselare, waarna hij zes jaar lang assistent-coach was bij Kortrijk.