© Photo News

© Twitter

© Twitter Giro

Matthews sprint naar zege, Pozzovivo valt zwaar

Michael Matthews heeft de vierde rit in de Ronde van Italië gewonnen. In een spurt met een grote groep was de renner van Orica GreenEdge sterker dan Fabio Felline van Trek Factory en Philippe Gilbert van BMC. De aantrekkelijke etappe werd opgeschrikt door een zware val van AG2R-renner Domenico Pozzovivo. Hij werd afgevoerd met een ambulance. Michael Matthews verstevigt zijn roze leiderstrui.

jbt

De Giro op Sportwereld.be

De korte, pittige etappe van 136 kilometer van Rapallo naar Sestri Levante inspireerde een grote groep renners om al vroeg in de aanval te trekken. Onder andere de Belgen Philippe Gilbert en Tom Boonen probeerden met een vroege aanval van een dertigtal renners weg te geraken.

Boonen werd al snel terug ingelopen door het peloton, Gilbert bleef langer uit de greep van het peloton samen met twintig andere renners.

Pavel Kochetkov van Katusha kwam als eerste boven op de klim van tweede categorie, de Barbagelata, en mag morgen de blauwe bergtrui aantrekken.

In de afdaling van die laatste beklimming van de dag stond de wereld even stil. AG2R-renner Domenico Pozzovivo viel zwaar en bleef roerloos op de grond liggen. Enkele minuten later kwam het verlossende bericht dat de Italiaan nog bij bewustzijn was en zelfstandig kon ademen. Hij werd weggevoerd met een ziekenwagen. Volgens de Giro-dokter is de kopman van AG2R La Mondiale niet in levensgevaar.

Ondertussen was Kochetkov weggereden. Hij sprong weg uit de kopgroep - met Gilbert - en nam bijna een minuut op het peloton. Hij kreeg nog steun van Adam Hansen, Simon Clarke en Maciej Paterski, maar op vier kilometer van de streep werden de laatste vluchters gegrepen door het kopwerk van Tinkoff Saxo.

De zeer aantrekkelijke heuveletappe eindigde dus toch op een spurt met een groep van ongeveer zestig renners. In die sprint bleek rozetruidrager Michael Matthews de sterkste. Ook vorig jaar wist de Australiër een rit te winnen in de roze trui. Fabio Felline werd tweede, Philippe Gilbert derde.

Door de ritoverwinning verstevigt de sprinter van Orica GreenEdge zijn roze leiderstrui.

Dinsdag staat de vierde etappe op het programma. Het peloton rijdt dan van Chiavari naar La Spezia. In de rit van 150 kilometer zitten drie klimmetjes, met het laatste op tien kilometer van de streep.

Uitslag:1. Michael Matthews (Aus) 136,0 km in 3u33:532. Fabio Felline (Ita)3. PHILIPPE GILBERT (BEL)4. Sergey Lagutin (Rus)5. Paolo Tiralongo (Ita)6. Luca Paolini (Ita)7. Francesco Gavazzi (Ita)8. Enrico Battaglin (Ita)9. Luis Leon Sanchez (Spa)10. Yonathan Monsalve (Ven)

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Philippe Gilbert: ‘Ze lieten ons niet rijden’

© BELGA

Philippe Gilbert ging voor ritwinst in de derde etappe van de Giro, maar moet vrede nemen met een derde stek, nadat hij bijna de hele dag voorop was in de vlucht. ‘Het peloton gaf ons niet veel ruimte’, aldus Gilbert na afloop. ‘Jammer.’

Pozzovivo 'alert en bij bewustzijn' na vreselijke val in Giro

© Gazzetta dello Sport

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© rr

Wielrenner Domenico Pozzovivo is zwaar ten val gekomen tijdens de derde etappe van de Ronde van Italië. De renner van AG2R-La Mondiale viel tijdens de afdaling van de Barbagelata, een klim van tweede categorie, met het hoofd op het wegdek en werd met de ambulance naar het nabijgelegen ziekenhuis van Genua gebracht. De 32-jarige Italiaan zou geen levensbedreigende verwondingen hebben overgehouden aan zijn valpartij. Er is wel sprake van een schedeltrauma.

De Giro op Sportwereld.be

Pozzovivo zat in het peloton toen hij op 38 kilometer van de meet ten val kwam. Hij bleef roerloos op het wegdek liggen, en ploegleider en medische interventiediensten kwamen meteen ter plaatse. Er was even paniek toen de renner buiten bewustzijn leek, maar al gauw kwamen er geruststellende berichten van Giro-dokter Tredici. Pozzovivo, vorig jaar vijfde in het eindklassement, werd al gauw met een nekbrace en onder een overlevingsdeken in een ambulance naar het nabijgelegen ziekenhuis van Genua afgevoerd, en zou 'bij bewustzijn en lucide' zijn. Zijn verwondingen zouden niet levensbedreigend zijn, er is wel sprake van een schedeltrauma.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dokter Tredici liet tegenover de Italiaanse tv-zender RAI noteren: 'Het nieuws is bemoedigend. De patiënt is helder en bij bewustzijn. Er zijn problemen in verband met trauma aan het gezicht, maar het is geen noodgeval.' Waarna de Giro-dokter de toeschouwers opriep om niet zelf in te grijpen bij valpartijen: 'Raak de renners niet aan wanneer ze gevallen zijn. We hebben wagens en ambulances op zodanige wijze klaarstaan dat we snel kunnen ingrijpen.'

Volgens AG2R zelf zijn de eerste berichten over de renner ook bemoedigend en positief te noemen. Inmiddels is ook de AG2R-ploegarts bij de renner in het ziekenhuis. 'Domenico is bij bewustzijn en reageert alert. Er is geen sprake van breuken, wel een hoofdtrauma. Hij blijft in het ziekenhuis ter observatie', aldus teamarts Robert Parravicini.

De valpartij in de Giro-rit tussen Rapallo en Sestri Levante doet akelig denken aan de valpartij van Wouter Weylandt. Onze landgenoot overleed op 9 mei 2011 na een valpartij aan een schedelbreuk in Giro, uitgerekend in de derde etappe, met finish in... Rapallo.