© MH

Jef Geeraerts: de man van ‘Gangreen’, ‘Diamant’, ‘De Zaak Alzheimer’,…

De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts is op 85-jarige leeftijd overleden. De Antwerpenaar laat een indrukwekkende oeuvre na.

Geeraerts verwierf in de jaren zestig en zeventig bekendheid met zijn ‘Gangreen’-cyclus. Het eerste boek in de reeks, “Black Venus” (1968), deed in Vlaanderen veel stof opwaaien door de gedurfde erotiek en tegenstanders zagen het werk, over zijn hunker naar Congo en liefde voor de zwarte vrouw, als racistisch of pornografisch.

Het boek leverde hem wel de driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend proza (in 1969) op. Het vierde en laatste Gangreenboek (”Het Zevende Zegel”) verscheen in 1977.

De schrijver verklaarde daarna klaar te zijn met het onderwerp en kwam daarop verrassend met een thriller op de proppen: “Kodak .58” (1979).

Geeraerts ging zich daarna met succes specialiseren in misdaadromans, vaak met het politieduo Vincke en Verstuyft in de hoofdrol.

Naast de Gangreenreeks, behoren ook “Dood in Bourgondië” (1976), “Diamant” (1982), “De Zaak Alzheimer” (1986) en “De PG” (1998) tot zijn meest bekende werken. Onderwerpen als de natuur, jagen, vreemde culturen, erotiek, corruptie, de invloed van Opus Dei en de “CVP-staat” treden als rode draad in zijn boeken op.

Naast de Staatsprijs won Geeraerts onder andere ook de de Arkprijs voor het Vrije Woord.

De laatste jaren leefde hij teruggetrokken in Baarle Drongen, een deelgemeente van Gent. In een interview vorige week aan Humo, zei Geeraerts nog dat “het enige wat hem nu nog restte de dood was”. “Nu rest mij alleen nog de dood. Je kan niet blijven leven, hé, de datum nadert”, klonk het.