© Gazzetta dello Sport

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© Twitter

© rr

Pozzovivo 'alert en bij bewustzijn' na vreselijke val in Giro

Wielrenner Domenico Pozzovivo is zwaar ten val gekomen tijdens de derde etappe van de Ronde van Italië. De renner van AG2R-La Mondiale viel tijdens de afdaling van de Barbagelata, een klim van tweede categorie, met het hoofd op het wegdek en werd met de ambulance naar het nabijgelegen ziekenhuis van Genua gebracht. De 32-jarige Italiaan zou geen levensbedreigende verwondingen hebben overgehouden aan zijn valpartij. Er is wel sprake van een schedeltrauma.

jvh, hc

De Giro op Sportwereld.be

Pozzovivo zat in het peloton toen hij op 38 kilometer van de meet ten val kwam. Hij bleef roerloos op het wegdek liggen, en ploegleider en medische interventiediensten kwamen meteen ter plaatse. Er was even paniek toen de renner buiten bewustzijn leek, maar al gauw kwamen er geruststellende berichten van Giro-dokter Tredici. Pozzovivo, vorig jaar vijfde in het eindklassement, werd al gauw met een nekbrace en onder een overlevingsdeken in een ambulance naar het nabijgelegen ziekenhuis van Genua afgevoerd, en zou 'bij bewustzijn en lucide' zijn. Zijn verwondingen zouden niet levensbedreigend zijn, er is wel sprake van een schedeltrauma.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dokter Tredici liet tegenover de Italiaanse tv-zender RAI noteren: 'Het nieuws is bemoedigend. De patiënt is helder en bij bewustzijn. Er zijn problemen in verband met trauma aan het gezicht, maar het is geen noodgeval.' Waarna de Giro-dokter de toeschouwers opriep om niet zelf in te grijpen bij valpartijen: 'Raak de renners niet aan wanneer ze gevallen zijn. We hebben wagens en ambulances op zodanige wijze klaarstaan dat we snel kunnen ingrijpen.'

Volgens AG2R zelf zijn de eerste berichten over de renner ook bemoedigend en positief te noemen. Inmiddels is ook de AG2R-ploegarts bij de renner in het ziekenhuis. 'Domenico is bij bewustzijn en reageert alert. Er is geen sprake van breuken, wel een hoofdtrauma. Hij blijft in het ziekenhuis ter observatie', aldus teamarts Robert Parravicini.

De valpartij in de Giro-rit tussen Rapallo en Sestri Levante doet akelig denken aan de valpartij van Wouter Weylandt. Onze landgenoot overleed op 9 mei 2011 na een valpartij aan een schedelbreuk in Giro, uitgerekend in de derde etappe, met finish in... Rapallo.