© Archief

Britse vrouw wil bevallen van eigen kleinkind

Een Britse vrouw (59) wil toegang krijgen tot de ingevroren eicellen van haar overleden dochter. Ze wil zwanger worden en haar eigen kleinkind dragen. Daarmee gaat ze in tegen de beslissing van Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), die de vrouw verbiedt om de eicellen vanuit Londen naar een vruchtbaarheidskliniek in de Verenigde Staten.

DoJe

Haar dochter, die aan darmkanker leed, liet enkele jaren geleden haar eicellen invriezen. Ze verloor uiteindelijk haar strijd tegen de ziekte. Volgens haar ouders was het haar wens om de eicellen te laten bevruchten door een spermadonor en ze dan te laten inplanten bij haar eigen moeder.

Een New Yorks ziekenhuis heeft al laten weten dat ze de plaatsing van de eicellen voor zo’n 82.000 euro wil uitvoeren, maar HFEA weigert hieraan mee te werken. Volgens de organisatie is er onvoldoende bewijs om aan te tonen dat de dochter het wel degelijk zo wilde. Er zou wel een formulier zijn waarop de vrouw haar toestemming gaf om haar eicellen na haar dood te gebruiken, maar er zou net vermeld staan hoe ze dat precies wilde.

Het koppel geeft de strijd niet op en hoopt alsnog dat de wens van hun dochter in vervulling gaat.