© Raymond van Beygaerden

Parijs veilinghuis Pierre Bergé veilt Jean Patou

Volgende week wordt in Parijs een nieuw deel van de erfenis van Jean Patou (1887 - 1936) geveild. Qua ontwerper was hij een van dé namen van de vorige eeuw. Je kan niet enkel bieden op kleding, maar ook op topmeubilair in art decostijl, boeken en manuscripten. Het is erg bijzonder dat een deel van zijn erfenis na bijna 80 jaar opduikt.

IC

Het Parijse veilinghuis Pierre Bergé veilt op vrijdag 22 mei niet alleen een hele kledingcollectie ontworpen door Patou, maar ook topmeubilair in art decostijl, boeken en manuscripten. De Parijse mode-ontwerper was ook een fervent verzamelaar van brieven en handschriften, hij had een hele briefwisseling van de illustere La Fayette, Proust, Delacroix en Ingres, en manuscripten van Colette.

Op 22-jarige leeftijd startte hij zijn eigen modezaak. Hij was de man die de eerste modedéfilés organiseerde, zoals we ze ook nu nog kennen. Hij liet daarvoor zelfs mannequins overkomen uit de States waar hij enorm veel succes had. Hij was dé ontwerper van de rijke jaren '20 die onder andere de garconnestijl introduceerde. In de veiling worden emblematische stukken geveild, die ooit werden gedragen door iconen als Joséphine Baker, Louise Brooks en Eleanora Ambrose.

Patou verwierf ook in Europa en de States bekendheid met zijn parfums, zoals de Huile de Chaldée en de Joy. Hij richtte zijn zaak in met de Louis Süe en André Mare. Ze maakten de fijnste art deco meubels. Patou was trouwens aan het toppunt van zijn roem op het moment dat in Parijs in 1925 de Exposition des Arts Décoratifs werd georganiseerd, net 90 jaar geleden. Een stijl die nu trouwens weer in is.

De goederen worden op 11 en 12 mei getoond in de exporuimte van Pierre Bergé Auctions, 5 Avenue Marceau. Op 21 en 22 mei kan je alles, op het laatste nippertje, bewonderen in de veilingzaal van Drouot Richelieu (9 rue Drouot).

Meer info: www.pba-auctions.com.