© Archief

Boete van 2.500 euro voor diefstal 134.970 liter kerosine

Een 39-jarige Limburgse vliegtuigmecanicien stal op drie jaar tijd 134.970 liter kerosine van zijn werkgever, de luchtvaartmaatschappij X-Airservices uit Grace-Hollogne. De man stond in voor het onderhoud van de tanks van de vliegtuigen die op de luchthaven van Luik landen. TNT Airways eiste een schadevergoeding van meer dan 67.000 euro voor de gestolen kerosine. Nu blijkt dat de man een eenvoudige schuldigverklaring krijgt.

IC

De geldsom die TNT Airways eiste zal het niet krijgen. De Limburgse werknemer krijgt een eenvoudige schuldigverklaring omdat de periode tussen het afsluiten van het onderzoek en de doorverwijzing naar de raadkamer onredelijk lang was. De beklaagde is hiervoor niet in de fout. De man moet wel een provisionele of een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro aan de luchtvaartmaatschappij betalen.

De mecanicien werkte van december 2008 tot september 2011 op de luchthaven van Luik en moest uit alle vliegtuigen 10 tot 15 liter brandstof uit de kerosinetanks tappen om te voorkomen dat er water in de tanks zou blijven zitten. Tijdens de drainage is het niet meteen duidelijk of er water, kerosine of een mengeling hiervan uit de brandstoftanks van het vliegtuig komt.

Stookolie

De man had vernomen dat de vervuilde kerosine zonder water makkelijk in bidons gebruikt kan worden als stookolie. Twee keer per week nam hij enkele bidons met de vervuilde afgetapte brandstof mee naar huis. Omdat zijn collega’s ook regelmatig bidons mee naar huis namen ging de Limburger ervan uit dat zijn werkgever dit goedkeurde.

Na een klacht werd een privédetective ingeschakeld om de kerosinedief te vinden. Bij de man, zijn vader en een kennis ontdekte men bij huiszoekingen de 11.000 liter uit kerosine gemaakte stookolie.

De verdediging van de mecanicien wil dat de pv’s van de man uit het dossier worden gehaald. Hij werd zonder advocaat verhoord en hierdoor werden zijn rechten geschonden. Ook betwist hij de burgerlijke partijstelling van TNT Airways. Volgens de advocaat is de vervuilde kerosine, eens ze gedraineerd is, eigendom van X-Airservices moet deze instaan voor de correcte verwerking ervan.