© Death To Stock

Welke profielfoto levert je makkelijker een date op?

Moet je een foto nemen waar je serieus op staat of net lacht, een die meer sexy is of gewoon casual, een close-up of toch eerder een vage foto om het mysterie wat te bewaren? Een geschikte profielfoto vinden voor je datingprofiel is niet altijd een makkie. Maar kies je nu bijvoorbeeld het best voor opgemaakt of gewoon naturel? Daar kunnen onderzoekers alvast wel een antwoord op geven.

flb

Hoe denken anderen over je profielfoto op pakweg Tinder of een datingsite? Die informatie kan goud waard zijn voor wie op zoek is naar een partner. Professoren Rory McGloin, Amanda Denes en Olivia Kamisher van de Amerikaanse Universiteit van Connecticut gingen met hun Too Hot to Trust-studie op onderzoek naar het antwoord of je nu beter naturel of opgemaakt op die profielfoto kan staan en hoe zich dat verhoudt tot hoe betrouwbaar je wordt ingeschat. Ze legden de deelnemers aan het onderzoek telkens twee foto's voor, eentje waarbij de persoon helemaal opgemaakt is en de belichting flaterend en eentje met natuurlijke belichting en zonder make-up.

Uit de studie, waar 305 heteroseksuele deelnemers tussen 17 en 36 jaar aan meewerkten, blijkt dat mannen meer geïnteresseerd zijn in het daten van vrouwen die hun foto's gunstig hebben aangepast, zij het door het aanbrengen van make-up, een opgemaakt kapsel of betere belichting. Ze beschouwen die vrouwen wel als minder betrouwbaar, maar zien daar dus eigenlijk geen graten in.

In tegenstelling tot de mannen blijken de vrouwen niet alleen de voorkeur te geven aan de mannen met aangepaste foto's, ze beschouwen die als aantrekkelijker en ook nog eens betrouwbaarder. Wie een beetje zijn best doet, verzorgd en met goede belichting op een foto staat, zou dus sowieso bij beide geslachten meer kans op een date maken.

Niet te missen