© Archief

Zara doet nog steeds aan moderne slavernij

Het Spaanse bedrijf Zara schendt nog steeds de arbeidsrechten van zijn werknemers. Tot die conclusie kwam de Braziliaanse arbeidsinspectie. Zo schrijft De Volkskrant.

DoJe

Zara Brasil kreeg in 2011 al eens een boete wegens moderne slavernij. Nu, vier jaar later, is de toestand in het bedrijf nog steeds niet verbeterd. De afgelopen negen maanden onderzocht de arbeidsinspectie de productieketen van Zara in Brazilië. Daaruit bleek dat verschillende naaiateliers nog altijd niet in orde zijn. Er is sprake van extreem lange werkdagen zonder pauzes, betalingsachterstanden van salarissen, de tewerkstelling van minderjarigen en het onverantwoord gebruik van machines en chemicaliën.

Intussen is het onderzoek afgerond. ‘We evalueren nu of we Zara opnieuw een boete opleggen’, zegt arbeidsinspecteur Renato Bignami. Die boete kan oplopen tot zo’n 7,5 miljoen euro. Zara is het volgens het moederbedrijf Inditex niet eens met de bevindingen van de inspectiedienst en onderneemt dan ook juridische stappen tegen de uitspraak van de inspectie.