© HBVL

Lanakenaar die Nederlander invalide sloeg riskeert 30 maanden cel

De 26-jarige man uit Lanaken die bijna vijf jaar geleden Davy Kruse (34) in elkaar timmerde, heeft zich maandag moeten verantwoorden voor de rechtbank van Tongeren. Wat er toen precies gebeurd is tijdens de Open Air Party in Lanaken, is nog steeds niet duidelijk. Maar door de kopstoot die Kruse die eerste augustus 2010 incasseerde, is de Maastrichtenaar nog steeds zwaar gehandicapt.

De beklaagde beweert dat het slachtoffer zich tijdens die nacht agressief opstelde tegen een vriend van hem. De twee waren zogezegd “tegen elkaar gebotst” en kregen een woordenwisseling. Toen de Lanakenaar tussenbeide wilde komen en vroeg om kalm te blijven, zou Kruse zo gefrustreerd geweest zijn dat hij de verdachte een kopstoot gaf. Die verdedigde zichzelf vervolgens “instinctief” door meteen een hele harde slag terug te geven. Het was volgens hem een paniekreactie. Er ontstond paniek bij de aanwezigen die het incident zagen gebeuren waardoor de beklaagde naar buiten is gelopen.

‘Schedel kraakte’

Toch zijn er getuigen die het omgekeerde beweren: zo zou de beklaagde de man eerst een kopstoot gegeven hebben en meermaals geslagen hebben. Een getuige beweert zelfs dat ze de schedel van het slachtoffer hoorde kraken. Toen de rechter de man confronteerde met deze getuigenissen, ontkende hij en verklaarde hij zijn oprechte spijt aan de burgerlijke partijen.

Het slachtoffer, dat bijna niet meer kan stappen en moeite heeft om te praten, zegt dat hij zich niets meer kan herinneren van die bewuste avond.

Kickbokser

De burgerlijke partijen vragen een schadevergoeding voor het morele leed maar ook voor alle kosten die ze hebben moeten maken. Daarover zal er tijdens de volgende zitting worden gedebatteerd. Het openbaar ministerie spreekt over een pijnlijke situatie met een dossier waarin moeilijk uit te maken valt hoe de feiten nu écht gebeurd zijn. Er zijn heel wat getuigen die enorm veel tegenstrijdigheden verklaren, waardoor het moeilijk uit te maken valt wie nu eerst begonnen is.

Toch vindt de procureur dat de houding en het gedrag van beklaagde vlak na de feiten laat uitschijnen dat hij wel degelijk de fout begaan heeft. De procureur zegt dat de man als een echte kickbokser reageerde en dat dat ongepast is. Hij vraagt 30 maanden en 1.500 euro boete, maar hij kan akkoord gaan met een gedeelte uitstel als hij een cursus agressiebeheersing volgt.

Op 21 september gaat het proces verder.

De reactie van de familie van het slachtoffer leest u dinsdag in Het Belang van Limburg.