© Archief

Auto met alcoholslot valt stil op snelweg

Het alcoholslot van een automobilist is onlangs uitgevallen toen hij met zijn wagen tegen 120 kilometer per uur over de autostrade reed. Dat schrijft NOS.

DoJe

Het overkwam Marcel, die liever anoniem blijft, meermaals. Zijn auto wilde niet meer starten. Eerst moest hij het alcoholslot opnieuw laden, daarna kon hij pas weer in het toestel blazen en de auto terug starten. De snelheid was intussen gezakt tot zo’n 50 kilometer per uur. Ook kon Marcel nog amper sturen en remmen, want ook zijn rem-en stuurbekrachtiging waren uitgevallen.

Wegverkeerdienst RDW staat voor een raadsel. ‘Een dergelijke storing is nieuw voor ons’, zegt een woordvoerder van RDW. ‘Ligt het aan het slot? Ligt het aan het feit dat het misschien verkeerd gebouwd is? We weten het nu nog niet. Maar bij hetzelfde type auto is dit nog niet eerder voorgekomen.’ Het Nederlandse Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is verantwoordelijk voor opleggen van het alcoholslot en neemt het incident serieus. ‘We hebben contact gezocht met de bestuurder en de RDW', aldus een woordvoerder van CBR.

ASP opgeschort

Een paar jaar geleden waren er al een softwareproblemen met het alcoholslot. Toen kregen bestuurders soms een foutmelding terwijl ze niets verkeerd gedaan hadden. Ook wanneer een automobilist de ruitenvloeistof gebruikte of een appel at, viel het apparaat uit.

Inmiddels is het Alcohol Slot Programma (ASP) verboden in Nederland, al worden er toch nog steeds sloten ingebouwd. Dat gebeurt bij mensen die de straf opgelegd kregen net vooraleer de regel in oktober opgeschort werd. Marcel is dan ook een van de laatste die een alcoholslot kreeg. ‘Ik heb me vooraf goed laten infomeren over het apparaat. Je mag toch ook wel verwachten dat zo’n slot van 5.000 euro goed functioneert’, zegt hij. ‘Nu ben ik een groter gevaar op de weg. Ik kan als mijn auto uitvalt helemaal niets meer doen.’