© BELGA

© BELGA

© BELGA

Premier Michel op bezoek bij Japans keizerpaar

Premier Charles Michel heeft tijdens zijn werkbezoek aan Japan maandag een ontmoeting gehad met de Japanse keizer Akihito en zijn echtgenote keizerin Michiko. Voor de eerste minister mag de symboliek van het onderhoud niet worden onderschat. Dat het keizerlijk echtpaar de Belgische premier ontmoet tijdens de eerste dag van het bezoek, biedt volgens Michel immers extra gewicht aan de missie.

Premier Michel en vicepremier Kris Peeters hebben maandagochtend hun meerdaags werkbezoek aan Japan aangevat. Als opener brachten ze een bezoek aan het Meiji-schrijn. Dat is een tempel omgeven door groen die in 1920 in hartje Tokio werd opgetrokken ter ere van de gelijknamige keizer, die in 1912 overleed.

Michel en Peeters werden er meteen ondergedompeld in de Japanse traditionele rituelen. Het rituele handenwassen en de symbolische zuivering van hun zonden stonden in nogal schril contrast met het daaropvolgende bezoek aan een luxeboetiek van handtassenmerk Delvaux, die in augustus vorig jaar de deuren opende.

Japanners zijn tuk op luxeproducten en moeten op wereldvlak enkel de Verenigde Staten voor zich dulden. Europese producten kosten er al gauw tot 30 procent meer dan in Europa zelf. Tijdens de missie willen Peeters en Michel vooral onderstrepen hoe ‘business friendly’ de huidige regering wel is. De honger naar luxeproducten noopte vicepremier Peeters tot de boodschap dat 'als je kwaliteitsproducten hebt', de Japanse markt zeker een optie is. 'Zij kunnen het onderscheid maken tussen kwaliteitsvolle en niet-kwaliteitsvolle producten.'

Na de middag mocht de premier zowat een half uur langsgaan bij het Japanse keizerpaar - een eer die naar verluidt niet elke eerste minister te beurt valt. Inhoudelijk wilde Michel niet al te veel commentaar kwijt - de colloque singulier die bij een audiëntie bij de koning geldt, gaat dus ook op voor de keizer van Japan. Wel meent Michel dat het bezoek wat extra gewicht geeft aan de missie in het Verre Oosten en dat het de banden op economisch, diplomatiek-politiek en cultureel vlak tussen beide landen herbevestigt.

Het was overigens nog niet zo heel lang geleden dat de premier en de keizerin elkaar zagen. De keizerin kwam voor de begrafenis van koningin Fabiola naar ons lans - één van de zeldzame keren dat ze alleen op reis trok - en maakte toen met Michel kennis. Mogelijk komt er ook een ontmoeting met de viering van 150 jaar diplomatieke contacten tussen België en Japan, die in 2016 plaatsvindt.

Meer over Charles Michel