© Wim Hendrix

Eerste supertrein Albatros in Gent

Albatros, zo heten de 43 meter lange Flexity 2-trams die vanaf vandaag 317 personen in één keer door Gent en na de zomer ook door Antwerpen vervoeren. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) stuurde maandagochtend de eerste ‘supertram’ tot de halte Gent-Sint-Pieters, met een fanfare, steltlopers en andere straatartiesten voorop.

IC

Meer dan drieduizend mensen lanceerden suggesties voor een naam, maar Gentenaar Gunther Govaert bedacht "Albatros". "Die verwijst naar de manier waarop de gelijknamige vogel stil en zonder veel moeite door de lucht vliegt", verduidelijkt woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn. Ook de kleuren van de vogel stemmen overeen met de kleuren in de tram.

"Een prachtige naam voor een prachtige tram", zegt minister Weyts, die maandag zelf in de stuurhut plaatsnam en de tram bediende. "Als we Vlamingen willen verleiden om meer de wagen te laten staan, dan moeten we hen met snelheid, comfort en capaciteit verleiden. Dit zijn luxevoertuigen met airco en wifi, korte gangen en veel ramen." Er zijn ook allerlei technische snufjes die de veiligheid van bestuurder en passagiers verhogen.

Sinds enkele weken reden de trams al door Gent om chauffeurs opleidingen te geven, maar vanaf vandaag zijn ze ook toegankelijk voor het publiek. Zo rijden ze op tramvloot lijn 1 van Flanders Expo naar Evergem, dat is de drukste tramlijn van Vlaanderen. De "hermelijntrams" die op lijn 1 ingezet werden, verhuizen nu naar lijn 2 en 4, ook dat is een capaciteitsuitbreiding.

De eerste "Albatrossen" voor Antwerpen worden midden mei geleverd en na de grote vakantie beginnen ze te rijden op lijn 15 Boechout-Linkeroever. De supertrams, die 3,25 miljoen euro per stuk kosten, maken deel uit van een (vorige) bestelling van 48 trams, met tien supertrams voor zowel Gent als Antwerpen en 28 ‘gewone’ trams voor Antwerpen.