© www.goodreads.com

Arische propagandajongen van Hitler spreekt voor het eerst

Na 80 jaar breekt Gerhard Bartels (83) de stilte. Op vierjarige leeftijd was hij de propagandajongen van Hitler. De jongen met blauwe ogen was te zien op postkaarten, boeken en campagnes voor het nazisme. “Hitler was een gangster. De nazi's gebruikten mij voor hun propaganda”, zegt hij in de Daily Mail.

IC

De vierjarige jongen kwam niet toevallig in contact met de nazileider. Bartels' oom, Isidor Weiss, was Hitlers vriend en hoofdagent tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 1936 maakte Bartels voor het eerst kennis met Hitler. Volgens zijn ouders moest hij er opperbest uitzien omdat hij de Führer ging ontmoeten. “Ik mocht die dag niet met andere kinderen spelen zodat ik me niet vuil kon maken, dat vond ik helemaal niet leuk”, herinnert hij zich.

Appelcake

Hitler besloot meteen dat hij de vierjarige jongen met de Arische kenmerken, zoals zijn blauwe ogen en blond haar, wilde inzetten voor zijn propagandacampagnes. Zoals afgesproken verscheen de jongen jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog op postkaarten en boeken om het nazisme te promoten. De foto’s werden genomen door Heinrich Hoffmann, de persoonlijke fotograaf van Hitler.

“Ik was blij toen de foto’s genomen werden, omdat ik dacht ik dat ik groot stuk appelcake zou krijgen. 80 jaar later wacht ik nog steeds op dat stuk cake. Hitlers beloften waren mooi, maar hij meende ze niet. Ik werd gebruikt voor hun propaganda. Ik werd duidelijk gekozen omdat Hitler wou dat de Arische kinderen er zoals mij uitzagen.”

Om Hitler te begroeten stak de jongen zijn hand in de lucht en zei hij 'eil Mein Führer. “Zelfs op zo’n jonge leeftijd wist ik dat ik gemanipuleerd werd", besluit hij.