© Photo News

Elio Di Rupo weerlegt kritiek op voorzitterschap PS

PS-voorzitter Elio Di Rupo weerlegt de kritiek die de afgelopen weken weerklonk op de richting die de Franstalige socialisten inslaan onder zijn voorzitterschap. Op La Première herinnerde hij er maandagochtend aan dat hij de verkozen voorzitter van de partij is.

Op 1 mei zei de topman van de Waalse vleugel van het ACOD, Michel Meyer, dat Di Rupo niet aan kan blijven als voorzitter omdat hij niet de partijvernieuwing kan belichamen terwijl hij het gezicht blijft van de maatregelen tijdens de vorige legislatuur - onder zijn premierschap - werden genomen. Brussels burgemeester Yvan Mayeur riep op tot meer debat binnen de ‘G9’, de informele groep rond Di Rupo aan de top van de partij.

‘Ik draag mijn ervaring als eerste minister mee en als eerste minister ben ik ook socialist gebleven. Deze ervaring stel ik ten dienste van de militanten. Zij hebben gestemd en ik leid nu de partij samen met een hele ploeg, met de wil de PS te vernieuwen’, zei Di Rupo op de RTBF-radio. Zelf onthoudt hij zich doorgaans van kritiek, voegde hij eraan toe. ‘Ik respecteer instellingen, voornamelijk als het om mensen gaat die verkozen zijn, met name door militanten.’

Tegenvallende peilingen

Di Rupo werd ook gevraagd naar de tegenvallende peilingen voor de PS, terwijl de PVDA in de lift lijkt te zitten. In zijn antwoord stelde hij dat de boodschap van de partij niet altijd goed wordt weergegeven door de media. ‘Er is een probleem met de doorstroming van de communicatie’, stelde Di Rupo. ‘Het is voldoende dat men evenveel belang hecht aan wat wij zeggen als aan wat de anderen zeggen en, u zult zien, de boodschap zal doorkomen.’ Op 1 mei kreeg het pleidooi van de PVDA voor een 30 urenweek veel weerklank.

Hij ging ook in op de recente verklaring van N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever dat de collaboratie ‘een vreselijke fout op alle vlakken’ was. ‘We moeten vandaag vaststellen dat (fractieleidster) Laurette Onkelinx van Bart De Wever een verduidelijking heeft kunnen krijgen die ze van de eerste minister nooit heeft kunnen krijgen.’