© BBC

1 op de 3 Egyptische dierenmummies bevat geen dierlijke resten

Een op de drie mummies uit het oude Egypte die resten van dieren zouden bevatten, zijn leeg. Dat schrijft BBC.

DoJe

Onderzoekers van het Manchester Museum en de Universiteit van Manchester scanden meer dan achthonderd mummies, van onder meer katten en krokodillen. Een op de drie bleek geen resten meer te bevatten. ‘We wisten altijd al dat niet alle dierenmummies zouden bevatten, wat we dachten dat ze zouden bevatten, maar een derde bleek zelfs helemaal geen dierlijk materiaal te bevatten’, zegt Lidija McKnight, een van de onderzoeksters, aan BBC.

Daarentegen zaten er wel andere dingen in de lakens gewikkeld, zoals modder, stokken en riet. Ook veren en eierschalen zaten er in de mummies verwerkt. Ze kunnen allemaal met de dieren geassocieerd worden, maar ze zijn het zelf niet’, vertelt ze.

Religieuze offers

In tegenstelling tot menselijke mummies, die ingewikkeld werden om hun lichaam voor het hiernamaals te bewaren, waren dierenmummies eerder een religieuze offer. ‘We weten dat de Egyptenaren goden in dierenvormen aanbaden en een dierenmummie hen toestemming tot de wereld van de goden zou kunnen geven,’ legt Dr Campbell Price, een beheerder van het Manchester Museum.

‘Je kan het vergelijken met de kandelaren die we nu in een kathedraal zitten, in de tijd van het oude Egypte zouden dat dierenmummies geweest zijn’, zegt Price. ‘Indertijd gingen de mensen naar een speciale plaats, waar ze dierenmummie kochten. Die gaven ze dan aan een priester die de mummie aan zijn collectie toevoegde en ze uiteindelijk begroeven.‘

Dankzij graafwerken is er vastgesteld dat de vraag naar deze giften groot was. Er zijn zo’n 30 catacomben, met miljoenen dierenmummies erin, gevonden. Een deel daarvan bevatte geen dierlijke resten, of enkel veren of eierschalen. Maar volgens de onderzoekers wil dat niet zeggen dat er sprake van oplichting was. ‘We denken niet aan oplichting. Het lijkt eerder dat ze alles van de dieren bij elkaar zochten, om zo de mooiste mummie te maken.’