© JG

Maaseikenaar ziet zijn kunst plots op kaarsen van Zara

Zara Home, de meubelwinkel van het wereldbekende modebedrijf, verkocht vorig jaar mogelijk duizenden kaarsen met een decoratie die als twee druppels lijkt op een werk van de Maaseikse kunstenaar Patrick Damiaens. “We hebben het toevallig ontdekt. De ontwerpers van Zara hebben mijn werk wellicht gewoon van het internet gekopieerd”, zegt Damiaens. “Zonder iets te vragen. Ik wil, op zijn minst, een excuus.”

mal

Beeldhouwer Patrick Damiaens werkt voor klanten uit de gehele wereld. In de wereld van de heraldische kunst is hij een Grote Naam. Op 27 december 2014 kreeg hij een telefoontje van een kenner uit Frankrijk. Of Patrick wist dat Zara Home zijn werk gebruikte om kaarsen te versieren.

Damiaens trok naar een winkel van Zara Home. “Er kan geen twijfel over bestaan”, zegt hij. “In die kaars zag ik meteen het familiewapen dat ik in 2012 voor een Nederlandse klant had gemaakt. Het ontwerp is quasi indentiek.”

“Voor een buitenstaander kunnen alle wapenschilden op elkaar lijken, maar er zijn tientallen miljoenen varianten mogelijk, door de combinaties van cijfers en letters, helm, helmtekens en halssnoeren. Het is gemakkelijker het groot lot te winnen dan toevallig net hetzelfde ontwerp te maken.”

Patrick heeft de gewoonte om foto’s van zijn werken op het internet te posten. Wellicht zochten de ontwerpers van Zara Home daar naar inspiratie voor de kaars.

“De afbeelding op de kaars is zonder twijfel gebaseerd op mijn tekening, die door Patrick is bewerkt om er een houtsnijwerk van te maken. Maar mij hebben ze ook niets gevraagd”, bevestigt heraldisch tekenaar Nagtegaal.

Oud of nieuw

“Men zou kunnen denken dat er geen auteursrechten gelden op een wapenschild, omdat het zo oud is”, zegt Odink, de eigenaar van het gekopieerde familiewapen. “Mijn familie beschikte ook al in de zeventiende eeuw over een familiewapen. Maar dit wapenschild is nieuw. Ik heb het drie jaar geleden laten maken. Het heeft mij allemaal wel wat geld en de nodige tijd gekost om het te laten maken en registreren. Dat dit zonder mijn toestemming door een multinational gebruikt wordt voor commerciële doeleinden, dat kan toch niet.”

Lees het volledige verhaal maandag in Het Belang van Limburg