Hartspecialisten roepen om verplichte screening voetballers

Tijdens het jaarlijkse tornooi van F.C. Hemiksem werd Mortselnaar Tim Nicot, dit seizoen nog de vaste linksachter van Beerschot-Wilrijk, getroffen door een hartaanval. Nicot was jaren geleden bij KFCO Wilrijk gescreend aan zijn hart. Bij zijn vorige club, Beerschot-Wilrijk, was dat tot voor kort niet verplicht. “Er zou uniformiteit moeten komen”, zeggen cardiologen in koor. “Een verplichte screening kan levens redden.”

sare, gpr

De spelers van Beerschot-Wilrijk werden vorige week allemaal gescreend, een beslissing die recent genomen werd met het oog op volgend seizoen. Nicot, die afscheid nam van de club, werd dus niet meer gescreend. “We bekijken nu of we dat jaarlijks gaan doen met alle spelers”, zegt bestuurslid Walter Damen. “Daarvoor zullen de medische en de juridische cel van de club samenzitten.”

Verschillende cardiologen zijn alleszins groot voorstander van het invoeren van een verplichte screening van het hart van jonge sporters. “Onze auto laten we elk jaar keuren, dat moet. Maar ons lichaam, dat moet niet. Dat is toch absurd?”, zegt hartspecialist Pedro Brugada. “Ik ben groot voorstander van het idee om iedereen zo vroeg mogelijk te laten screenen. Een probleem wil niet direct zeggen dat een sportcarrière voorbij is, we kunnen veel behandelen.”

Brugada pleit vooral voor een zekere uniformiteit. “In het wielrennen is iedereen verplicht zich te laten screenen, in het voetbal kan iedere federatie, iedere club zelf beslissen of haar leden gecontroleerd worden. Ik hoop dat, met een dokter als minister van Volksgezondheid Maggie De Block er eindelijk iets gaat gebeuren, want dit zijn drama’s, voor de familie en voor de maatschappij.”

“Nutteloos”

Bij het kabinet van minister De Block wijst men naar een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg waaruit blijkt dat de screenings verplichten nutteloos zou zijn.

Lees maandag meer in Het Belang van Limburg.