© JoGe

© JoGe

Vandalen laten wc en container ontploffen met zelfgemaakte bom

Na een werftoilet vorige week, is afgelopen weekend in Bilzen een groencontainer geëxplodeerd. Buren vrezen dat jongeren zelfgemaakte bommen aan het uittesten zijn. De recepten voor deze verwoestende explosieven zijn makkelijk terug te vinden op het internet.

Johnny Geurts

“Vorige week schrokken we rond 3 uur ‘s morgens wakker van een enorme knal. Bleek dat er een bom was afgegaan in een werftoilet”, vertelt een buurtbewoner. Het werftoilet stond aan de achterzijde van de Sint-Ursulakerk in Eigenbilzen, waar het Julien Schoenaertsplein volledig wordt heringericht. De politie vond aanwijzingen dat er wellicht een apparaatje gebruikt werd om het explosief van op afstand te laten ontploffen, mogelijk met bluetooth.

Zondagochtend tegen 5.30 uur was het opnieuw raak. “We schoten wakker van een slag dicht bij de huizen. Ik ben meteen naar buiten gerend, maar er was niemand meer te bekennen. De groene afvalcontainer aan de achterzijde van het huis werd door de impact van het bommetje in stukken uiteen gereten. Plastic brokstukken van de afvalbak en het deksel werden tot twintig meter verder tegen het huis geslagen. Zelfs het gaasdoek van de omheining, waar de container tegenstond, is gedeeltelijk vernield.”

Jankende hond

De trillingen van de knal waren tot ver in de buurt te voelen. “Onze hond heeft luid staan janken van de schrik”, zegt een andere buur. “Via een collega hoorde ik dat er verschillende websites bestaan waar niet alleen de formules voor het bouwen van bommen staat uitgelegd, maar waar ook filmpjes worden gepost van de ontploffingen. We hebben zitten zoeken, maar van deze explosies heb ik nog niks teruggevonden. Laten we hopen dat deze hype snel weer overwaait.”

De politie van de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst onderzoekt de ontploffingen. Van de daders is er nog geen spoor.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio