© JEFFREY GAENS

Miljoenenfraude met zonnepanelen: vier verdachten blijven in de cel

In het onderzoek naar de fraude met zonnepanelen zitten nog vier installateurs en controleurs in de cel na de huiszoekingen van de voorbije dinsdag en woensdag. De raadkamer liet vrijdag een vijfde persoon vrij onder voorwaarden.

NV

In dezelfde zaak hebben enkele advocaten vrijdag ook uitstel van behandeling voor de raadkamer gevraagd om zich in het dossier in te werken. Die behandeling gebeurt later.

Het onderzoek startte nadat de Limburgse netwerkbeheerder Infrax verschillende klachten met burgerlijke partijstelling had ingediend bij de onderzoeksrechter wegens schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, subsidiefraude, oplichting en poging tot oplichting, en informaticabedrog. De klachten waren gericht tegen verschillende installateurs van zonnepanelen en keuringsbedrijven van de installaties uit Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant, en tegen werknemers van de keuringsbedrijven die de controles ter plaatse uitvoerden en de datum van ingebruikname moesten attesteren.

Vervalsingen

De speurders hebben ernstige aanwijzingen dat er op grootschalige en georganiseerde wijze gefraudeerd werd met de zogenaamde groenestroomcertificaten die door de eigenaars van zonnepanelen (particulieren en bedrijven) bij Infrax werden aangevraagd. De fraude was vooral mogelijk door de keuringsverslagen van de installaties te vervalsen. Die verslagen dienen als basis voor de toekenning van het bedrag van de groenestroomcertifcaten. Uit het onderzoek is gebleken dat er vaak valse (eerdere) datums werden ingevuld waarop de installaties zogenaamd in gebruik werden genomen om zo hogere subsidies te genieten.