Hooien als de zon schijnt

In Milaan is zaterdag het Belgisch paviljoen van de Wereldtentoonstelling officieel ingehuldigd. De Expo draait rond ‘voedsel voor de planeet, energie voor het leven’, een thema dat ons land op het lijf is geschreven. De hele wereld kent ons, Belgen, immers als het volkje van bier, chocolade, frieten en wafels. Dat we ook een baksteen in de maag hebben en onze overheden met veel plezier belazeren, is minder bekend. Lekkernijen vallen nu eenmaal meer op dan de tweejaarlijkse corruptiebarometer van Transparency International. Daarin stelt de ngo dat ons land en Italië op het EK ‘Fiscuswerpen’ een grote kans maken op een medaille.

Yves Lambrix

De grootschalige fraude met zonnepanelen is daar een mooi voorbeeld van. Het Limburgse gerecht onderzoekt momenteel al meer dan duizend ‘draken op daken’ van goed boerende burgers en bedrijfsleiders. In de meeste gevallen hebben de installateurs de indiensttredingsdatum van die installaties vervroegd zodat de eigenaars meer subsidies (groenestroomcertificaten) krijgen. Ze konden dat onmogelijk zonder toestemming van kopers én controleurs. Als de rechtbank later oordeelt dat zij schriftvervalsing en oplichting hebben gepleegd, riskeren de betrokken installateurs en controleurs tot tien jaar cel. Eigenaars van zonnepanelen die deze fraude hebben laten passeren, zullen alle ontvangen groenestroomcertificaten moeten terugbetalen. In de toekomst zullen ze ook geen subsidie meer kunnen krijgen omdat ze over een vervalst keuringsbewijs beschikken.

Haar reputatie indachtig zal de federale politie in Hasselt deze zaak tot op het bot uitspitten. Ook de Vlaamse overheid, die dit subsidiesysteem in 2006 heeft ingevoerd, neemt haar verantwoordelijkheid. In deze krant kondigt Vlaams Energieminister Annemie Turtelboom aan dat ze in september met een ‘Actieplan Energie-fraude’ wil uitpakken om gesjoemel met zonnepanelen, isolatie- en andere energiepremies sneller op te sporen. De Witse en Aspe van dienst worden Infrax en Eandis. Dat is een goede zaak. Net omdat zij de groenestroomcertificaten moeten uitbetalen, hebben deze twee netbeheerders er alle baat bij om fraude te detecteren.

Laten we eerlijk zijn: wie zonnepanelen heeft geplaatst, deed dat veelal eerder om financiële dan ecologische redenen. Daar is op zich niets mis mee. Dat sommigen het subsidiesysteem doelbewust hebben belazerd, is dat wel, temeer omdat wij allemaal via onze elektriciteitsfactuur die groenestroomcertificaten financieren. Negen jaar na de geboorte van die certificaten is het de hoogste tijd dat de Vlaamse regering én het gerecht de uitwassen aanpakken. Hooien doe je nu eenmaal het best als de zon schijnt.