Duitse skater Simon Albrecht heel erg snel op 300 meter in Europa Cup skeeleren

Op de eerste dag van de Europa Cup skeeleren in Mechelen heeft de Duitser Simon Albrecht op de 300 meter tegen het uurwerk de beste tijd gereden. Met 23.749 bleef Albrecht zelfs onder het wereldrecord. De tijd zal echter niet worden erkend omdat records volgens de regels alleen tijdens wereldkampioenschappen kunnen worden gereden.

Albrecht reed die tijd in de kwalificaties. Wegens regen kon het finaleprogramma vrijdag niet helemaal worden afgewerkt. Van de Belgen noteerde Mathias Vosté de zesde tijd, Bart Swings de negende en Niels Provoost de elfde. Bij de vrouwen moest Anke Vos alleen Marie José Moya uit Chili voor zich dulden. Bij de meisjes, die wel nog de finale konden skaten, zegevierde Stien Vanhoutte.

Op de deelnemerslijst van Mechelen ontbreekt de naam van Sadrine Tas, bij de vrouwen het grootste skeelertalent van België. Een week geleden toen ze in het Nederlandse Heerde derde werd bij de puntenkoers, liet ze al weten zich wat moe te voelen. Over een week is Tas weer present als op haar “eigen” baan in Zandvoorde en in Leuven de Belgische titels op het spel staan. Daar moet de negentienjarige studente zich plaatsen voor de Europese titelstrijd, die in juli in Oostenrijk wordt gehouden.

Aan de vijfde manche voor de Europa Cup doen dit weekend 370 skaters uit twintig landen mee. In tegenstelling tot de afgelopen weken in Duitsland en Nederland is Colombia, het toonaangevende land in deze tak van sport, slechts met een handvol skeeleraars vertegenwoordigd. Het overgrote merendeel van de Zuid-Amerikanen is naar huis teruggekeerd.