© IMAGEGLOBE

LottoNL-Jumbo moet Giro met man minder starten

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo heeft vlak voor de start van de Ronde van Italië een fikse tegenslag moeten verwerken. Bij de zogeheten pre-race test van de internationale wielerunie UCI bleek dat de Nieuw-Zeelandse renner George Bennett een lichte verlaging in zijn cortisolspiegel heeft. De Nederlandse ploeg zal daardoor zaterdag met acht in plaats van negen man beginnen aan de Giro, omdat geen vervanger meer kan worden opgeroepen.

De lage cortisolwaarden kunnen erop duiden dat Bennett een verminderde gezondheid heeft. LottoNL-Jumbo meldt dat de UCI weliswaar toestemming heeft gegeven om Bennett te laten starten, maar de ploeg houdt zich aan de regels van de MPCC. Het Nederlandse team is aangesloten bij de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport. De MPCC-regels schrijven voor dat renners met lage cortisolwaarden preventief acht dagen niet mogen worden opgesteld in wedstrijden. Bennett is niet de eerste renner die vlak voor de start van een grote ronde vanwege lage cortisolwaarden niet kan starten. Het overkwam Theo Bos in 2013 vlak voor het begin van de Ronde van Spanje. De sprinter reed toen voor Belkin, de voorloper van LottoNL-Jumbo. De Amerikaanse renner Chris Horner kon vorig jaar zijn titel in de Vuelta niet verdedigen vanwege lage cortisolwaarden. Dat kwam door de inname van cortisonen, die Horner gebruikte om bronchitis te bestrijden.

Het geplaagde LottoNL-Jumbo, dat dit jaar pas één overwinning kon vieren, staat zaterdag met acht renners aan de start van de ploegentijdrit in San Lorenzo al Mare. Steven Kruijswijk, Moreno Hofland, Rick Flens, Martijn Keizer, Nick van der Lijke, Bert-Jan Lindeman en Maarten Tjallingii moeten de Nederlandse eer verdedigen, samen met hun Duitse teamgenoot Robert Wagner.