© stefan carolus

© stefan carolus

© stefan carolus

© stefan carolus

© stefan carolus

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Protest: "Nieuw natuurdecreet bedreigt Loonse natuurbieden"

Red de natuur in je buurt. Met die slogan voert Natuurpunt actie tegen recente plannen van de Vlaamse administratie om het natuurbeleid te hervormen. Met deze actie en een petitie (www.natuurpunt.be/petitie) vraagt Natuurpunt Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege om de plannen van de administratie bij te stellen. Voor Borgloon betekent dit dat de waardevolle valleien van de St-Anna en de Herk met zijn meanders, Kuttekoven en de hoogstamboomgaardengordel Grootloon geen subsidiering meer krijgen voor beheer en nieuwe aankopen.

stefan carolus

De natuur in de achtertuin van de Lonenaar dreigt de dupe te worden van deze maatregelen.

• Kleine natuurreservaten ten dode opgeschreven. De steun voor aankoop en beheer van erkende natuurreservaten kleiner dan 10 hectare wordt geschrapt. Nochtans liggen precies die kleine parels op wandelafstand van woonkernen.

• Wandelen of spelen in de natuur: 40% geschrapt voor paden voor wandelaars, ruiters en fietsers – in de nieuwe voorstellen wordt het mes gezet in de openstelling van natuurgebieden. Bezoekerscentra zijn met sluiting bedreigd. Gezond genieten van de natuur? Vergeet het maar.

• Vlaamse natuur dreigt uit de boot te vallen door Natuur die niet onder bescherming van Europese richtlijnen valt, krijgt nog amper steun voor aankoop en beheer. Minstens een derde van onze 400 natuurreservaten in Vlaanderen zal in de kou blijven staan.•Steun voor samenwerking met gemeenten verdwijnt. Voor natuurreservaten die we samen met gemeenten beheren, wordt de steun geschrapt. In praktijk zal dat vaak het einde betekenen van lokale natuurgebieden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio