© BELGA

N-VA blijft zakken, maar blijft grootste, Groen en CD&V stijgen

N-VA blijft de grootste partij, maar laat in de jongste peiling van De Standaard en VRT opnieuw van haar pluimen. Met 28,5 procent doet de partij het een kleine anderhalf procent slechter dan bij de peiling van oktober, maar 3,9 procent slechter in vergelijking met de verkiezingen van 25 mei.

CD&V zet haar opmars verder en stijgt tot 21,2 procent (+1,2 t.o.v. oktober en +2,7 t.o.v. 25 mei). Open Vld doet het met 16,1 procent een half procent beter dan bij de verkiezingen, sp.a zakt met 14,3 procent nagenoeg naar het peil van 25 mei 2014. De grootste stijger is Groen dat met 11,6 procent boven de 10 procent stijgt, een winst van 3,1 procent tegenover de verkiezingen. Vlaams Belang zakt terug naar het dieptepunt van de verkiezingen (5,8%) terwijl PVDA met 1,4 procent gehalveerd wordt ten opzichte van 25 mei.

Uit de peiling blijkt nog dat 54 procent van de ondervraagden vertrouwen heeft in de regering-Michel. De premier zelf doet het met 69 procent beter dan zijn ploeg en zijn voorgangers Elio Di Rupo en Yves Leterme. De Vlaamse regering ziet het vertrouwen met 12 procent stijgen tot 64 procent. De minister-president doet het met 59 procent wat slechter dan zijn ploeg en heel wat minder dan zijn voorganger Kris Peeters.

Maggie De Block

Maggie De Block blijft onbedreigd de populairste politica van Vlaanderen. De Open Vld’ster houdt CD&V-vicepremier Kris Peeters op ruime afstand (59% tegen 50%). Op drie staat Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) die over N-VA-voorzitter Bart De Wever wipt. Premier Charles Michel (MR) sluit de top vijf van de populairste politici in Vlaanderen af. Hij doet het vier plaatsen beter van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die Open Vld-viceminister-president Annemie Turtelboom moet laten voorgaan.

De peiling werd afgenomen tussen 20 april en 3 mei via een telefonische steekproef bij 1.032 mensen.