Vreselijk: terminaal zieke asielzoeker sterft met handboeien aan in Brussels ziekenhuis

Een Albanese zestiger die op het punt stond uitgeleverd te worden aan Griekenland, is donderdag overleden in een Brussels ziekenhuis. De man leed aan een terminale vorm van kanker maar stond nog steeds onder aanhoudingsbevel en stierf in handboeien. “Volgens de onderzoeksrechter was er vluchtgevaar, hoewel mijn cliënt nog amper kon stappen”, zegt zijn advocaat, meester Nicolas Vandersmissen.

De Albanees was begin april opgepakt op de luchthaven Brussels Airport. “Hij was al een hele tijd ziek en kwam hier zowel zijn familie bezoeken als een tweede mening vragen van een Belgische oncoloog”, zegt meester Vandersmissen. “Helaas stond hij nog geseind omdat Griekenland een Europees aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd, nadat hij daar in 2000 veroordeeld was tot een levenslange gevangenisstraf voor de invoer van twee ton hasj.”

Volgens de advocaat had de man tussen 1998 en 2008 in een Griekse cel gezeten en was hij nadien overgebracht naar Albanië. Dat land had de Griekse veroordeling overgenomen en omgezet in 20 jaar cel, waarna de man was vrijgelaten.

“Toen mijn cliënt werd aangehouden, hebben we dat ook uitgelegd aan de onderzoeksrechter”, gaat meester Vandersmissen verder. “Die vond het echter niet nodig om inlichtingen te vragen aan de Griekse of Albanese overheden. We hebben ook gevraagd om de man omwille van zijn gezondheidstoestand onder voorwaarden vrij te laten, zodat hij bij zijn familie of in een ziekenhuis kon verblijven maar ook daar is de onderzoeksrechter niet op ingegaan. Hij vond dat er vluchtgevaar was, terwijl mijn cliënt stervende was en amper nog kon stappen.”

De Brusselse raadkamer verklaarde dinsdag het Europees aanhoudingsbevel uitvoerbaar maar donderdag overleed de Albanees in een Brussels ziekenhuis, waar hij de laatste dagen had verbleven, geboeid aan zijn ziekbed.