Rechtbank verklaart geldsom van bijna 269.000 euro van witwasser uit Houthalen verbeurd

Een 36-jarige man uit Houthalen-Helchteren is vrijdag door de Hasseltse correctionele rechtbank tot 12 maanden cel met uitstel en tot een effectieve boete van 5.500 euro veroordeeld wegens schriftvervalsing en witwassen. Op 15 januari 2008 was hij in Frankrijk op een luchthaven gepakt met 268.920 euro cash in coupures van 10, 20 en 50 euro. Volgens het Hasseltse parket ging het om opbrengsten van de drugshandel van zijn broers. Met valse facturen probeerde de man aan te tonen dat hij handel dreef in gsm’s die hij in Dubai aankocht. Het bedrag van 268.920 euro is vrijdag verbeurdverklaard.

Bij zijn onderschepping door de douane in Roissy-en-France was hij ook op weg naar Dubai. In een jaar tijd was hij 26 keer naar ginder afgereisd. Drie van zijn broers hadden correctionele veroordelingen opgelopen voor handel in heroïne en cocaïne. Om zijn gsm-handel te kunnen aantonen verwees hij naar zijn firma. “Het btw-nummer was al geschrapt. De firma was lange tijd inactief. Nadat hij in Frankrijk tegen de lamp was gelopen, verhuisde hij twee weken erna opeens de maatschappelijke zetel van een studio in Diepenbeek naar zijn adres. Hij schakelde een bedenkelijke boekhouder in om de boeken bij te werken. Een kasboek van zijn gsm-handel hebben de speurders nooit gezien. Voor het parket zijn er geen indicaties voor een legale herkomst van het geld”, aldus de Hasseltse procureur.

De feiten van schriftvervalsing en witwassen pleegde hij tussen oktober 2007 en begin april 2008. De rechtbank oordeelde dat zijn verklaring voor het zogenaamde legale karakter van de herkomst van het geld ongeloofwaardig is. De man draait ook op voor een aanzienlijk bedrag aan gerechtskosten, namelijk bijna 93.000 euro.

(belga)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio