© Archief

Ontsnapte chimpansees uit zoo Mallorca dood teruggevonden

Chimpansee Adam, die samen met zijn vrouwtje Eva, maandagnamiddag in de Safari-Zoo in Mallorca uit zijn kooi ontsnapt was, is donderdagavond dood aangetroffen in een waterbassin van een rioolwaterreinigingsinstallatie.

DoJe

Er kwam afgelopen week veel kritiek op de ontsnapping en de klopjacht van de twee chimpansees. Dat was ook het geval voor de manier waarop de apen behandeld zouden zijn. Enkele dierenbeschermingsorganisaties hebben een strafklacht ingediend tegen de directie van de Safari-Zoo. Ze eisen dat de dierentuin onmiddellijk zijn deuren sluit.

De twee Chimpansees wisten maandag onder onduidelijke omstandigheden te ontsnappen. De bezoekers en het personeel sloten zich uit veiligheidsredenen op in het café van de zoo. Autoriteiten verwittigden intussen de omwonenden over de gebeurtenis, en gaven hen de raad om ramen en deuren dicht te houden. Uren na de ontsnapping werd het vrouwtje door de politie teruggevonden. Uit angst dat een verdovingspijl niet snel genoeg zou werken, schoten ze haar dood. Adam, het mannetje, wist zich echter enkele dagen schuil te houden in een bosrijk berggebied. Hij werd er wel gezocht door een honderdtal manschappen.

In de hoop dat Adam niet zou worden afgeschoten, startten dierenbeschermingsorganisaties een handtekeningactie. Tot grote spijt van menig dierenvriend werd de chimpansee uiteindelijk donderdagavond dood aangetroffen in een rioolwaterreinigingsinstallatie. Great Ape Project heeft intussen een autopsie aangevraagd. Volgens de organisatie is het ongebruikelijk dat apen verdrinken, aangezien ze bang zijn van water.

De Safari-Zoo kwam de laatste jaren meerdere keren in opspraak en is vooralsnog gesloten voor bezoekers.