© Sven Dillen

'MIjn cliënt moet alle dagen vechten om zijn boterham te verdienen en dan steelt er iemand zijn kluis met 60.000 euro in'

Patrick V. en Yassina E. K., de eigenaar en de uitbaatster van de Hasseltse brasserie 5th Avenue, riskeren elk 4 jaar cel met uitstel voor een strafexpeditie die ze met personeel en familieleden van Yassina op 27 oktober 2012 ondernomen zouden hebben tegen de 21-jarige Wesley B., de vermeende dief van hun kluis met daarin 60.000 euro. Zeven andere beklaagden riskeren celstraffen van 3 jaar, 40 maanden en 4 jaar, al dan niet met uitstel. De verdediging had het moeilijk met de gevorderde straffen, terwijl voor de diefstalverdachte slechts 15 maanden cel gevraagd werd.

Advocaat Hans Rieder voor eigenaar Patrick V. mocht vrijdag namens de verdediging als eerste pleiten. "In deze zaak moet ik over eieren lopen. Mijn cliënt, eigenaar van verschillende zaken, is een hardwerkende zelfstandige in de moeilijke horecasector. Het personeel staat achter hem. Hij moet alle dagen vechten om zijn boterham te verdienen en dan wordt zijn kluis met 60.000 euro gestolen. Na het zien van de camerabeelden stapt hij als burger naar de politie om te zeggen wie een van de mogelijke daders is, maar wat gebeurt er? Niets. Er is hier een falend optreden zonder dat ik iemand met de vinger wil wijzen. Ik wil ook dat er gekeken wordt naar de maatschappelijke achtergrond. Van mijn cliënt is er geen strafregister. De verdachte van de diefstal deed zelf ook niets. Hij had naar de 5th Avenue kunnen gaan en zeggen: 'Kijk, mijn broer en een ander zijn de geldkoffer aan het openslijpen', maar neen, hijzelf deed pas drie dagen later, op 30 oktober 2012, aangifte van wat hem overkomen was. Als ge gefolterd zijt, gaat ge dezelfde dag aangifte doen", aldus meester Rieder, die eraan toevoegde dat de rechtbank het niet kan maken zijn cliënt, die dertig tot veertig mensen tewerkstelt tot 4 jaar met uitstel te veroordelen, terwijl de dief van de kluis vijftien maanden zou krijgen.

Meester Francis Mens meende dat het dossier van de vermeende strafexpeditie er niet was als de inbraak niet gebeurd was en als politie en justitie adequaat gehandeld hadden. Volgens meester Kris Luyckx had uitbaatster Yassina de verkeerde keuze gemaakt door naar haar broer te bellen, waarna er andere personen betrokken zijn geraakt. "Mijn cliënte zat twee maanden in hechtenis waardoor ze bijzonder getraumatiseerd is geweest. Ik vraag de vrijspraak", aldus Luyckx. Meester Bert Partoens pleitte dat zijn cliënt, een vroegere ober, niet wist wat er met Wesley B. zou gebeuren en vroeg de vrijspraak of de opschorting. Het proces gaat op vrijdag 22 mei verder, mogelijk volgt er op 19 juni een uitspraak.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio