© Photo News

Barbara Gandolfi veroordeeld tot 9 maanden cel met uitstel

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag het West-Vlaamse fotomodel en zakenvrouw Barbara Gandolfi veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden met uitstel. Haar ex-echtgenoot Frédéric Vanderwilt kreeg 1 jaar cel. Beiden kregen ook een boete van 9.000 euro en een beroepsverbod van 3 jaar opgelegd.

Gandolfi en Vanderwilt moesten zich verantwoorden voor enkele faillissementsmisdrijven, misbruik van vennootschapsgoederen, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken. Het dossier draait rond een vennootschap die energy drinks aan de man zou brengen in Dubai. Gandolfi en Vanderwilt hadden die overgenomen van een Amerikaan maar het bedrijfje ging op zeer korte tijd failliet.

Gandolfi en Vanderwilt zouden volgens het parket geen aangifte gedaan hebben van dat faillissement en zouden de boekhouding niet hebben neergelegd. Bovendien zouden ze valse facturen hebben opgesteld en het vermogen van de vennootschap overgebracht hebben naar een ander bedrijfje.

De verdediging betwistte alle tenlasteleggingen. ‘Bij de overname van het bedrijfje werd de situatie aan mijn cliënten rooskleuriger voorgesteld dan de realiteit’, pleitte meester Sven De Baere, advocaat van de twee verdachten. ‘Bovendien werden de activiteiten ook doorkruist door het Brugse gerechtelijk onderzoek.’

In juli 2009 hield het Brugse gerecht immers een reeks huiszoekingen bij Gandolfi en Vanderwilt in een aanslepend onderzoek naar de financiële handel en wandel van het koppel. Daarbij werden onder meer computers en kasboeken in beslag genomen, en rekeningen geblokkeerd. Gevolg was dat het betrokken bedrijfje maandenlang stillag.

Volgens de verdediging had de onderzoeksrechter in Brugge helemaal niet het recht om de rekeningen van het bedrijfje rond energy drinks te blokkeren en de boekhouding in beslag te nemen, en was de hele huiszoeking bovendien onwettig.