© Photo News

Renners kunnen vergadering vragen bij extreem weer

De Internationale Wielerunie UCI heeft een regeling uitgewerkt waardoor de renners en de ploegen zelf actie kunnen vragen bij extreme weersomstandigheden. De regeling gaat van kracht in de Ronde van Italië, die zaterdag van start gaat. Dat meldt de UCI op zijn website.

jbt

De UCI heeft samen met de renners, de ploegen en de wedstrijdorganisatoren een actieplan uitgewerkt in het geval er extreme weersomstandigheden zijn tijdens de Giro. Dat actieplan kan enkel van kracht gaan bij regen in vrieskou, ophoping van sneeuw op de weg, sterke wind, extreme temperaturen, slechte zichtbaarheid of luchtvervuiling.

Als een van deze zaken zich voordoet kunnen de renners en de ploegen, maar ook de wedstrijdorganisatoren of de wedstrijdjuryleden beslissen om een vergadering te houden met alle partijen. Daarin kan dan beslist worden om een van de zeven volgende acties te ondernemen: geen actie ondernemen, de startplaats wijzigen, de starttijd wijzigen, de finishplaats wijzigen, een alternatieve route gebruiken, een deel van de wedstrijd of rit neutraliseren of de wedstrijd of rit annuleren.

Helse sneeuwbuien

De regelingen komen er nadat er de voorbije jaren vanuit het peloton protest kwam op de extreme omstandigheden waar de renners aan blootgesteld worden. In de Giro van vorig jaar was er het sneeuwincident, waarbij de afdaling van de Stelvio al dan niet geneutraliseerd werd. Begin dit jaar stapten de renners ook al uit protest van de fiets in de Ronde van Oman, omdat door de extreem hoge temperaturen de fietsbanden dreigden te ontploffen. En in maart wist Quintana nog een rit te winnen in de Tirreno-Adriatico die ontsierd werd door helse sneeuwbuien.